На Нікопольщині, де досі зберігається дефіцит води внаслідок підриву Каховської ГЕС, в селі Вищетарасівка донедавна не будо власних промислових джерел питної води, наразі ця проблема вирішена, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, пише УНН.

"Донедавна у цьому селі питної води не було. Нині ж тут її виробляють. Це стало можливим за співпраці старостату, громади та міжнародних партнерів. Останні вивчали можливість водозабезпечення у регіоні. Прагнули допомогти технічно. Головна умова – наявність колодязя. І такий у селі знайшли. Він давно не експлуатувався. Тож його розчистили та взяли воду на пробу. Після іноземні друзі повідомили – установку очисної станції схвалено. Надали також два баки на 5 та 10 м кубічних, необхідні витратні матеріали. Доставили й пару насосів, ще один закупила громада", - зазначив Сергій Лисак.

За словами голови ОВА, потужності установки дозволять забезпечити кожного місцевого 75 літрами питної води на місяць.
Нова система водозабезпечення вже два тижні працює у тестовому режимі. За цей час було накачано понад 45 тон чистої води. Її безкоштовно роздають місцевим мешканцям, які після підриву окупантами Каховської ГЕС залишилися не лише без питної, а й без технічної води.

Як раніше повідомляв УНН, у Нікополі наприкінці червня частково відновили водопостачання. Десь для третини мешканців міста. Проблеми з водопостачанням у районі виникли через підрив Каховської ГЕС і, як наслідок, падіння рівня води у Каховському водосховищі, припинили роботу два водоканали. Місцева влада закликала до режиму жорсткої економії води, та організувала її постачання у бутилях та цистернах. З міркувань безпеки місцева влада заборонила вихід, виїзд та будь-яку неузгоджену з адміністрацією діяльність на береговій лінії Каховського водосховища в тому числі риболовлю та прогулянки.