Традиційно більше всього вантажівок у чергах на кордоні з Польщею – близько 3900 у чотирьох пунктах пропуску, з них понад 1700 – у Ягодині.

Станом на ранок у п’ятницю черги вантажівок на кордонах України із сусудніми знову зросли – до 5900 фур. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону 22 грудня.

За його даними, традиційно більше всього вантажівок у чергах на кордоні з Польщею – близько 3900 у чотирьох пунктах пропуску, з них понад 1700 – у Ягодині.

"Певний рух, звісно, йде на всіх цих чотирьох напрямках, але він у рази менший, ніж це було до початку блокування", – заявив Демченко.

Речник ДПСУ навів приклад, що у пункті пропуску Ягодин – Дорогуськ за добу перетнули кордон близько 170 вантажівок в обидва боки, "з яких тільки десь 30 у напрямку Польщі, решта в напрямку України".

На пропускних пунктах на кордоні України з Угорщиною та Словаччиною рух вантажного транспорту не блокується.

"Були дні, коли рух був ускладнений. Йдеться про напрямок пункту пропуску Ужгород, що на кордоні зі Словаччиною. Але на цей час інші напрямки, окрім цих чотирьох на кордоні з Польщею, функціонують нормально, рух іде повноцінний", – наголосив спікер.

Проте він зазначив, що на цих пунктах перетину є черги, бо через дії польських перевізників "водії обирають для себе інші напрямки, де вони б могли перетнути швидше кордон".

"У чергах на пункті пропуску Ужгород, станом на ранок, перебуває майже 400 вантажних транспортних засобів. Понад 700 вантажівок маємо в напрямку пункту пропуску Тиса на кордоні з Угорщиною. Останнім часом зросли черги і на румунському кордоні, на напрямку пункту пропуску Порубне. Станом на ранок, в чергах перебувають 900 вантажних транспортних засобів, які очікують на перетин кордону. Рух іде, але, звісно, черги є", – резюмував Демченко.

Як відомо, 6 листопада польські перевізники розпочали блокування руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною: Корчова – Краківець, Гребенне – Рава-Руська, Дорогуськ – Ягодин. Пізніше був заблокований напрямок Шегині – Медика.

Серед основних вимог – повернення практики дозволів для українських перевізників, скасованої угодою з Євросоюзом до 30 червня 2024 року.

11 грудня страйкарі розблокували найбільший пункт пропуску вантажівок на кордоні з Україною Ягодин – Дорогуськ. Однак уже 18 грудня блокування кордону поновилося. До страйкарів приєдналися польські аграрії, які висувають свої вимоги.