Якщо попереднє видання "Україна - не Росія" адресувалося переважно російському читачеві, то "Україна - не Росія. Двадцять років по тому" написана для українського читача, зазначив автор.

Президент України 1994-2005 рр. Леонід Кучма презентував книжку "Україна - не Росія. Двадцять років по тому". Про це повідомляє агенція Інтерфакс-Україна.

Під час презентації книжки Кучма підкреслив: якщо попереднє видання "Україна - не Росія" аресувалося переважно російському читачеві, то "Україна - не Росія. Двадцять років по тому" написана для українського читача.

"20 років тому я хотів на зрозумілих їм прикладах пояснити, чому ми різні нації, чому Україна - не Росія. Чому вони мають залишити нас у спокої, якщо не здатні на рівноправні відносини, на дружбу. Але та ганебна радість, з якою більшість росіян сприймала путінське вторгнення, показала, що марно я тоді намагався щось їм пояснити... Вона тепер не намагається нічого пояснювати, можна сказати, чужим. Вона для українського читача, для своїх. Усі добрі слова про Росію, сказані колись, спалила, випалила сама Росія", - підкреслив автор.

За словами Кучми, він не думав після повномасштабного вторгнення Росії в Україну перевидавати книгу "Україна - не Росія", хоча багато хто цим цікавився. Рішення написати нову книгу виникло після того, як у січні цього року ракета, яка призначалася для великих авіаносних з'єднань, прилетіла у багатоповерхівку в Дніпрі, і на світлині з місця удару він побачив обгорілу книжку "Україна - не Росія".

"Я дивився на фото і подумки бажав, щоб незнайомий читач моєї книжки в будинку, в якому вона була, вижив із цього пекла. А ще... я думав, а що було на тих сторінках, що було в тих рядках, які спалила Росія... Несподівано я подумав, що там було саме те, що я писав росіянам, коли ще вірив, що з ними можна ще якось нормально говорити, щось пояснювати їм. А тепер воно згоріло, все. Саме тоді я вирішив перевидати книгу", - наголосив Кучма.

У щойно виданій книжці автор ділиться своїм поглядом на події ХХ століття й останніх років, розповідає про український і російський національні характери і розвінчує міф про "єдиний народ".

"Двадцять років тому я закінчував роботу над тією книгою з надією. Так, казав я, Україна - не Росія. Але дві держави можуть жити як добрі сусіди, не просто не ворогуючи, а й роблячи одна одну сильнішою. Двадцять років тому до обох країн у мене були теплі почуття. Сьогодні ж я відчуваю безмежну гордість за Україну і безмежний гнів до Росії", - написав Кучма в післямові.

Автор наголошує: сьогодні йому зрозуміло, що "країна Z" ніколи не досягне взагалі нічого. Принаймні доти, доки залишається "країною Z".

Читайте також:
Колишній міністр оборони США подав до суду на Пентагон
Принц Гаррі видасть книгу
У Британії вийшла книга, повністю присвячена пенісам
У Британії вийшла книга, повністю присвячена пенісам
Шерон Стоун шокувала несподіваним визнанням
В следующем году выйдет новая книга Толкина