У МАГАТЕ вражені знеструмленням ЗАЕС. Це вже шостий випадок повного відключення живлення на атомній електростанції і поточних дій недостатньо. Про це повідомив у своєму виступі генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, передає УНН.

"Запорізька АЕС знову працює на аварійних дизелях - остання лінія оборони. Це вже вшосте - я повторюю ШОСТИЙ раз - ЗАЕС втратила всю енергію за межами майданчика і змушена працювати в цьому аварійному режимі. Нагадаю - це найбільша атомна електростанція в Європі. Що ми робимо? Як ми можемо сидіти сьогодні вранці в цій кімнаті і дозволяти цьому відбуватися? Це не може тривати далі.

Мене дивує самозаспокоєність - що ми робимо для того, щоб цього не сталося? Ми - МАГАТЕ, ми повинні дбати про ядерну безпеку. Кожного разу ми кидаємо кості. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватися знову і знову, то одного дня наша удача вичерпається",- підкреслив Рафаель Гроссі

У МАГАТЕ також стурбовані повідомленнями, що на Південно-Українській АЕС пошкоджені ЛЕП, але їх залишилося достатньо, щоб забезпечити електропостачання за межами майданчика, якщо це буде потрібно. Інші діючі АЕС - Хмельницька та Рівненська - не зазнали прямого впливу, хоча станції керують рівнями потужності відповідно до вимог енергосистеми. Аналогічно, немає повідомлень про вплив на Чорнобильську АЕС.

Гроссі закликав до негайного зобов'язання захистити безпеку станції.

Нагадаємо

Сьогодні, 9 березня 2023 року, о 3:53 ночі внаслідок рашистських ракетних обстрілів була відключена остання лінія зв’язку окупованої Запорізької АЕС з українською енергосистемою. Також в Енергоатомі повідомили, що електростанція наразі знеструмлена і перебуває в режимі блекауту.

Як повідомили в Укренерго, енергоживлення Запорізької АЕС, яку було знеструмлено внаслідок ракетних атак, відновлено.