У разі підриву Запорізької АЕС Україна може дізнатися про це лише через кілька годин, оскільки не має прямого доступу до радіаційного контролю через росіян. Про це повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, передає УНН із посиланням на "1+1".

"На сьогодні ми маємо датчики радіаційного моніторингу на контрольованій Україною території на правобережжі, і по цих датчика ми будемо відслідковувати. Якщо дійсно буде викид на Запорізькій атомній станції, ми будемо мати інформацію через декілька годин. Якщо буде нормальна ситуація з повітрям, то буквально через декілька хвилин ми будемо мати цю інформацію", - сказав він.

Міністр енергетики Герман Галущенко висловив сподівання, що присутні на станції представники МАГАТЕ в разі аварії якомога швидше передадуть інформацію про це до штаб-квартири агентства та Україні.

"Коли, не дай Боже, подія станеться, ми не будемо бачити саму подію, коли вона станеться. Ми будемо це знати, але ми не будемо мати інформацію в режимі реального часу, і це впливає на весь процес", - сказав Галущенко.

За словами очільника ГУР Кирила Буданова, Росія з технічного боку підготувала все для організації техногенної катастрофи на Запорізькій АЕС.

Тим часом російські окупанти зменшують присутність на території ЗАЕС, це відбувається на тлі інформації про загрозу підриву станції росіянами.