В Естонії вважають, що виділення 120 млрд євро на рік на військову допомогу Україні - це приблизна цифра, якої має вистачити для перемоги у війні.

Естонія шукає понад 100 млрд євро для допомоги Україні. Запозичення на фінансових ринках або з національних бюджетів - найкращі способи дати Україні те, що потрібно для перемоги у війні з Росією. Про це заявив постійний секретар Міністерства оборони Естонії Кусті Салм, передає Euractiv.

"Виділення 120 млрд євро на рік на військову допомогу Україні - це приблизна цифра, якої має вистачити для перемоги у війні", - зазначив він.

За словами Салма, частина цієї суми може бути профінансована за рахунок єврооблігацій, коли Єврокомісія може залучити кошти на фінансових ринках і використовувати країни ЄС як гарантів.

Як повідомлялося, протягом останніх кількох місяців естонські політики і чиновники неодноразово заявляли, що для перемоги України у війні необхідно, щоб західні союзники інвестували 0,25 % свого ВВП у військову допомогу країні, ґрунтуючись на стратегії, розробленій міністерством оборони Естонії.

"Якби 50 з гаком країн, що входять до коаліції Рамштайн, яка надає військову підтримку Україні, витрачали такий відсоток, це становило б понад 120 мільярдів євро на рік. З цими грошима до 2025 року Україна досягне такого рівня, що зможе нав'язати Росії опір", - заявив Салм.

Він додав, що навіть якщо ця сума почне надходити до бюджетів зараз, її вплив займе майже рік.

"Буде потрібно ще (близько дев'яти місяців), щоб поставки досягли рівня, необхідного для того, щоб Україна змогла переконливо вийти на цей рівень виснаження", - зазначив секретар Міноборони Естонії.