Колишній очільник Служби безпеки України отримав свідоцтво адвоката у Полтавській області.


Колишній голова Служби безпеки України Іван Баканов став адвокатом. В Національній асоціації адвокатів вручили відповідне свідоцтво ексочільнику СБУ. Інформація підтверджується на сайті НАА.

 

У профілі Баканова на сайті асоціації вказано, що свідоцтво адвоката видано 27 червня 2023 року. Номер свідоцтва - 4224. Орган, який його видав - Полтавська Рада адвокатів.
 

Голова Полтавської Ради адвокатів Володимир Скукіс розповів виданню Полтавщина обставини, за яких ексголова СБУ став адвокатом. Згідно з процедурою, Баканов спершу склав іспит, який приймала спеціальна кваліфікаційна комісія. Після того пройшов стажування тривалістю шість місяців. І лише тоді склав присягу адвоката та отримав відповідне свідоцтво.

 

Скукіс також пояснив, чому Баканов проходив ці процедури не у Києві, де має квартиру, а у Полтаві. За його словами, у положенні про отримання свідоцтва адвоката вказано, що воно отримується "за місцем проживання". Однак не вказано, що саме мається на увазі: чи це місце реєстрації, чи це власне помешкання за певною адресою, чи орендована квартира.

 

Ексголова СБУ скористався останнім варіантом - орендував помешкання у Полтаві й пройшов етапи отримання свідоцтва, засвідчив голова Полтавської Ради. Також він пояснив, чому все відбулось не в Києві.



"Після війни багато кваліфікаційно-дисциплінарних комісій припинили свою роботу або працюють нерегулярно, наприклад, у Києві чи Харкові. Тому досить часто претенденти демонструють нам саме договір оренди", - зазначив він.

 

 

 

На сайті Ради адвокатів Полтавської області є інформація, що Баканов склав свої кваліфікаційні іспити 7 жовтня 2022 року.