З 1 квітня 2023 року в Україні провели перерахунок виплат працюючим пенсіонерам. ПФУ проводить такий перерахунок автоматично, без звернення пенсіонерів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ПФУ.

 

Цьогоріч пенсії перерахують особам, які після призначення / попереднього перерахунку продовжували працювати і на 1 березня 2023 року здобули право на перерахунок, тобто:

  • або набули 24 місяці страхового стажу,
  • або пройшло два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку.

Перерахунок проводиться з урахуванням набутого стажу. Якщо пенсіонер набув не менше 24 місяці страхового стажу, та це доцільно, враховується і заробіток, повідомили в прес-службі.

Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував в період роботи. Під час здійснення перерахунку фахівці Фонду аналізують доцільність та обирають оптимальний варіант розрахунку пенсії: або з урахуванням лише набутого страхового стажу, або страхового стажу і зарплати, зазначили у ПФУ.

Право на перерахунок визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні - лютому 2023 року, але тільки в середині II кварталу, після надходження данних, повідомили у фонді.

Нагадаємо, в Україні з 1 березня проведено індексацію пенсій та підвищено розміри мінімальних пенсій та пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів. Розміри збільшення пенсії могли бути не менше 100 гривень та не більше 1500 гривень.