Центральне опалення вмикається досить пізно. У деяких регіонах вже можуть бути заморозки. І відключають його зарано, коли ще досить прохолодно. Крім того, часто у роботі центрального опалення відбуваються перебої.

Особливо це актуально цієї зими, тому не обійтися без електричного обігрівача. Щоб він не сильно вдарив по комунальних платежах, потрібно вибирати модель з низькою витратою електрики та високим ККД. Розглянемо особливості різних типів опалювальних приладів.

Інфрачервоні обігрівачі
Найкращий приклад економічного радіатора – мікатермічний обігрівач, які відносяться до інфрачервоного теплового обладнання. Головна відмінність від радіаторів інших типів полягає в тому, що інфрачервоне випромінювання впливає не на повітря, а на навколишні предмети: меблі, підлогу, стіни, стелю. Вони в свою чергу нагріваються та віддають тепло повітрю.

Інфрачервоні прилади можуть бути не лише мікатермічними. Для дому також можна купити кварцовий, слюдяний та керамічний обігрівач.

Масляні батареї
Зовні такі обігрівачі нагадують звичайні радіатори опалення. Різниця полягає в автономності та джерелі тепла. Олійні батареї складаються з металевого корпусу, заповненого олією. Всередині також є електричний нагрівальний елемент. Такі радіатори довго тримають тепло і рівномірно розподіляють його по приміщенню. Головний плюс масляного обігрівача полягає в тому, що корпус довго зберігає тепло навіть після вимкнення. Завдяки цьому можна зменшити споживання електрики.

Конвектори
Такі обігрівачі забезпечують рівномірне розподілення нагрітого повітря за рахунок свого принципу роботи. Вони забирають із приміщення холодне повітря, воно проходить через нагрівач і надходить назовні. Тепле повітря піднімається нагору і витісняє холодні маси. Конвектори відрізняються високим ККД та безпекою. Нагрівальний елемент повністю прикритий корпусом, що унеможливлює його контакт із зовнішніми предметами.

Тепловентилятори
Є компактними пристроями в пластиковому або металевому корпусі з нагрівальним елементом і вентилятором. Він забезпечує швидке розподілення гарячого потоку повітря. У тепловентиляторів низький ККД. Однак такий прилад – це один із найдешевших обігрівачів. Його покупка не сильно вдарить по сімейному бюджету.

Електрокаміни
За принципом дії такі обігрівачі нагадують тепловентилятори. Різниця полягає у декоративній складовій. Електрокамін стане справжньою окрасою інтер'єру.

Як скоротити витрати електрики?
Щоб обігрівач витрачав менше електроенергії, при покупці зверніть увагу на такі функції:

  • терморегулятор;
  • таймер;
  • регулятор потужності.

При виборі радіатора слід співвіднести його продуктивність з площею приміщення, щоб купити занадто потужне обладнання в маленьку кімнату.