Повноводдя в річках та сонячна погода сприяють активній роботі гідроелектростанцій та електростанцій на ВДЕ, зазначили в Укренерго.

Україна другий день поспіль оновлює рекорд з експорту електроенергії. Про це повідомило Укренерго у вівторок, 5 березня.

"Сьогодні запланований обсяг експорту електроенергії знову сягнув рекордної позначки. Загалом до 5 країн (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови) протягом доби планується поставити 13 393 МВт·год, з максимальною потужністю в окремі години до 726 МВт", – йдеться у повідомленні.

У компанії зазначили, що експорт електроенергії з України до інших країн здійснюється виключно при умові відсутності дефіциту в енергосистемі.

"Повноводдя в річках та сонячна погода сприяють активній роботі гідроелектростанцій та електростанцій на ВДЕ. Завдяки цьому виробники електроенергії мають можливість не тільки повністю забезпечувати потреби українських споживачів, але й збільшувати обсяги виробництва та продажу, отримуючи кошти для подальшого відновлення після збройних атак росіян", – підкреслили в Укренерго.

Разом з тим на сьогодні запланований незначний імпорт електроенергії дуже у вечірні години зі Словаччини та  Румунії загальним обсягом 76 МВт·год.

Також повідомляється, що навіть попри рекордний обсяг експорту електроенергії в сусідні країни, в енергосистемі України був профіцит електроенергії. Для збереження балансу між виробництвом та споживанням і операційної безпеки, у відповідь на запит Укренерго, польський оператор енергосистеми PSE, з 13:00 до 16:00 надавав аварійну допомогу, терміново купуючи надлишки української електроенергії загальним обсягом 246 МВт·год.

Станом на ранок в Україні через бойові дії та з інших причин на ранок без світла залишалися 387 населених пунктів. Є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях. В Донецькій області через пошкодження повітряної лінії 110 кВ знеструмлено вугледобувне підприємство, шахтарі підняті на поверхню. В районі тривають бойові дії.