Експорт природного газу трубопроводами до Європи російським "Газпромом" у липні зріс на 29,6% порівняно із середнім значенням у червні, досягнувши максимального рівня цього року, згідно з розрахунками Reuters у вівторок на основі даних про обсяги, що поставляються через Україну та "Турецький потік", передає УНН.

Середньодобовий експорт трубопроводом у липні зріс до 86,6 млн кубометрів з 66,8 млн кубометрів у червні, згідно з розрахунками, заснованими на даних європейської газотранспортної групи Entsog та щоденних звітах "Газпрому" про транзит газу через Україну.

Газовимірювальна станція "Суджа" на російсько-українському кордоні, а також газопровід "Турецький потік", що проходить через Чорне море, є єдиними маршрутами транспортування російського газу, що діють, до Європи, повідомляє видання.

"Цінова конкурентоспроможність "Газпрому" змінилася 1 липня, коли його місячні форвардні контракти дещо знизилися, а спотові ціни в Європі зросли з мінімумів початку червня", - сказав Рональд Сміт із московської брокерської компанії BCS.

"Газпром" призупинив розкриття своїх експортних даних. Компанія не відповіла на запит про коментар.

Загальний обсяг постачання природного газу "Газпрому" до Європейського Союзу у липні, як вказано, становив близько 2,68 млрд кубометрів порівняно з приблизно 2 млрд кубометрів у червні.

Експорт російського газу трубопроводом до Європи цього року становить близько 14,8 млрд кубометрів. За весь 2022 рік обсяги становили 62 млрд кубометрів, зазначає видання.