Доходи місцевих бюджетів за шість місяців зросли на 42,5 млрд грн порівняно з попереднім роком. Про це під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад при Президентові України повідомив прем՚єр-міністр Денис Шмигаль, передає УНН.

Виконання бюджетів на всіх рівнях, фінансова стійкість, пріоритетність видатків – один з важливих викликів перед державою на сьогодні.

«У першому півріччі 2023 року видатки держбюджету склали 1 трлн 786 млрд грн. З цих коштів 819 млрд грн — це безпека та оборона. 264 млрд грн пішло на соціальні допомоги. Медицина, освіта, критична інфраструктура, швидке відновлення — це наступні пріоритети видатків бюджету. Маємо всі підходити дуже відповідально до проектів, які фінансуються з бюджетів різних рівнів. Це стосується і місцевої влади зокрема», — наголосив Денис Шмигаль.

Як відзначив Прем’єр-міністр, за півроку Уряд спрямував у місцеві бюджети 92 млрд грн трансфертів. Збережено додаткові 4% ПДФО на рівні громад — це додаткові 15 млрд грн. Для регіонів, де ведуться активні бойові дії, Уряд передбачив додаткову субвенцію в розмірі майже 24 млрд грн, з яких вже виплатив 10,6 млрд грн. Окремо для швидкого відновлення виділено на місця вже більше 20 млрд грн.

Денис Шмигаль наголосив, що доходи місцевих бюджетів за шість місяців зросли на 42,5 млрд грн порівняно з попереднім роком. Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за половину 2023 року збільшились на 54 млрд грн і становлять понад 170 млрд грн.

«За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування пріоритетних і першочергових потреб на місцевому рівні. Наголошуємо на словах «пріоритетні» і «першочергові» в умовах повномасштабної війни», — зазначив очільник Уряду.