Частка проблемних кредитів у банках за пів року зросла, НБУ називає причиною скорочення кредитного портфелю і зауважує, що у червні ситуація поліпшилася через кращу якість кредитів і списання деяких з них, пише УНН.

"Обсяг непрацюючих кредитів у банках у першому півріччі скоротився на 7 млрд грн - до 425 млрд грн. Частка непрацюючих кредитів за півріччя через скорочення кредитного портфеля збільшилася на 0,8 в.п. – до 38,9%", - повідомили у НБУ.

Однак, зауважує НБУ, у червні частка непрацюючих кредитів у банківському секторі скоротилася на 0,2 в.п. І називає причиною "кращу якість нових кредитів, що переважно надаються в межах державних програм, та списання непрацюючих роздрібних кредитів".

Під час червневого опитування про умови кредитування банки вперше з початку повномасштабної війни відзначили зростання попиту на споживчі кредити та кількості схвалених кредитних заявок бізнесу, зазначили у Нацбанку.

При цьому у НБУ зауважують, що визнання банками кредитних втрат у поточному році порівняно з минулим роком "пригальмувало". Обсяги відрахування банками в резерви під кредити з початку повномасштабної війни сягнули 103 млрд грн, або майже 15% кредитного працюючого портфеля, що банки мали наприкінці лютого 2022 року.

Національний банк поліпшив оцінку ймовірних втрат кредитного портфеля через війну до близько 20% з попередньої оцінки – 30%, адже, як вказали у регуляторі, "песимістичний сценарій тривалих негативних наслідків від дефіциту електроенергії не реалізувався".

Водночас триває оцінка стійкості банків та банківської системи, "за результатами якої окремим банкам, ймовірно, доведеться відобразити додаткові втрати від кредитного ризику", зауважили у Нацбанку.

До повномасштабного вторгнення росії в Україну частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках стало скорочувалася з 2018 року (з 55% до 27% станом на 1 березня 2022 року), а обсяг кредитів у банках зростав.