Виробництво макаронної продукції в Україні суттєво знизилося за період військової агресії з боку рф й наразі більша частина цих продуктів на полицях торгівельних закладів представлена закордонними виробниками.

Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомив голова правління Союзу виробників харчової промисловості України “Укрхарчопром”, директор асоціації “Борошномели України” Родіон Рибчинський.

За його словами, це відбулося через зупинки підприємств-виробників та велику конкуренцію з боку імпортної продукції.

“Сьогодні, я думаю, десь 60% макаронів в Україні — це імпортна продукція. Зрозуміло, що ми як борошномели втрачаємо ринок збуту всередині”, — підкреслив директор асоціації “Борошномели України”.

Коментуючи інформацію від членів громадського союзу “Всеукраїнський аграрний форум”, які у листі до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля повідомили про те, що в низці областей українські виробники борошномельної продукції вже витіснені з українського рітейлу більш дешевою польською та турецькою продукцією, Родіон Рибчинський повідомив, що кілька виробників макаронних виробів дійсно вже фактично припинили свою роботу. Причин для цього, за його словами, дві: значні обсяги гуманітарної допомоги, яку країна отримує від іноземних партнерів, та імпортних продуктів харчування, які ввозяться українськими рітейлерами.

“Все дуже просто — в першу чергу це макаронні вироби, тобто не швидкопсувний продукт”, — підкреслив Родіон Рибчинський.

Він додав, що українські виробники “зверталися до гуманітарних організацій, щоб вони закуповували (макарони — ред.) в Україні, але вони не хочуть мати логістичні центри та наражатися на обстріли чи інші супутні ризики — вони готові завозити вже зібрані пакети з допомогою й все”.

“Все це — не лише проблема харчової промисловості. Малі й середні підприємства в першу чергу потерпають від війни й через те, що немає доступу до фінансів й фахівців, які пішли на фронт або залишили країну. А макаронні виробництва це — якраз малі й середні підприємства”, — зазначив Родіон Рибчинський, який є й очільником Союзу виробників харчової промисловості “Укрхарчопром”.