Поки санкції, введені на нафтогазову промисловість росії, маловідчутні. Але поступово їх дія посилюватиметься і цілком ймовірно обмеження призведуть до повного зникнення Фонду національного добробуту, а працівники бюджетних установ залишаться без фінансування. Про це в коментарі УНН розповів експерт з міжнародних економічних відносин Іван Ус.

"Якщо брати контракти на нафту Urals, то спотова ціна становить 53 долари за барель. Тобто виходить, що стеля, яку встановили, вища за реальну ціну. Тому поки що на економіку росії це ніяк не впливає. Проте, коли ввели стелю, було чітко сказано, що за два місяці вона буде переглядатися. Я прогнозую, що в лютому її зменшать. Якщо ціна буде така сама, як зараз – 53 долари, то стеля буде 50 доларів", – зазначив економіст.

Експерт зазначив, що стелю ціни встановлено лише для нафти, яку росія продає іншим країнам морським шляхом. На трубопровідну ці обмеження не діють. Проте, трубами рф може продавати нафту лише до ЄС або Китаю. Більшість танкерів завантажують російську нафту в Новоросійську, для чого їм необхідно пройти через протоки Босфор і Дарданелли, які контролюються Туреччиною і яка заявила про заборону пропуску з 1 грудня для незастрахованих танкерів. Через що росія змушена буде піти на умови країн, куди постачає нафту, і продавати не вище встановленої стелі.

"Якщо ціна зросте вище стелі, або стеля опуститься, то вже тоді почнуться проблеми, але не критичні. Якщо не помиляюся, то собівартість їх нафти на рівні 30 доларів. Тобто, це щоб вкластися в нуль", – розповів Ус.

Хоча експерт припускає, що не суттєво, але все ж таки і собівартість російської нафти зростатиме. В першу чергу, через технологічні санкції. Адже щоб доставити нафту до порту і завантажити, потрібні певні технології, в яких росія зараз обмежена. Необхідно шукати сірі схеми з постачання обладнання, що призведе до його здорожчання.