У 2022 році українська експортна виручка від продукції агропромислового комплексу складе близько 23,3 млрд дол., що на 16% менше аналогічного показника минулого року.

Про це повідомили в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ), зазначивши при цьому, що на початку року на тлі потенційного нападу Росії на Україну експортні відвантаження були істотно збільшені, що і дозволило уникнути ще більш вагомого розриву в річних показниках.

Так, у січні показник експортної виручки вдвічі перевищив показник січня 2021 року. Найбільше зменшення надходження експортної виручки спостерігалося на початку війни – у березні та квітні, з поступовим зростанням до кінця року відповідно до темпів налагодження роботи альтернативних маршрутів та початку роботи "зернового коридору".

"ТОП-5 позицій найбільшої експортної виручки у 2022 році становлять традиційні для України експортні продукти: кукурудза, олія, пшениця, ріпак та насіння соняшнику. Виняток - тільки насіння соняшнику, які раніше перероблялися на території України. З початком війни переробка насіння соняшнику скоротилася через тимчасове блокування морських шляхів, що і призвело до експорту безпосередньо сировини", - повідомили експерти.

Вони відзначили, що продукція АПК вже давно займає значну частку в експортній виручці, і в поточних умовах вона продовжує збільшуватися. Так, у листопаді ця частка становила 68%. За словами експертів, основна причина такого зростання – це, з одного боку, значна зацікавленість світової спільноти в Українській сільськогосподарській продукції, а з іншого-більш ніж достатня її кількість в Україні, що значно перевищує внутрішні потреби.