Відновлення зернової ініціативи сприятиме зниженню цін та покращенню доступу до сільськогосподарської продукції для низки країн.

Відновлення зернової угоди є критично важливим для виходу зі світової продовольчої кризи. Про це сказав головний економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Максімо Тореро в інтервʼю Укрінформу, оприлюдненому напередодні.

За його словами, відновлення зернової ініціативи сприятиме зниженню міжнародних цін та покращенню доступу до сільськогосподарської продукції для низки країн з низьким та нижчим за середній рівнем доходу

"Багато з цих країн вже перебувають у складній макроекономічній ситуації, стикаючись з високим рівнем заборгованості, а зростання витрат на імпорт та економічна нестабільність значно погіршують їхню спроможність підтримувати своє населення", – заявив Тореро.

За його даними, такі країни як Кенія чи Бангладеш, маючи на сьогодні серйозні проблеми з нестачею продовольства, вже отримали підтримку від зернової угоди у вигляді достатньої пропозиції пшениці.

Тореро зазначив, що відновлення роботи зернової угоди дозволить запобігти різкому падінню сільськогосподарського виробництва в Україні, враховуючи важливу роль нашої країни у постачанні олійних та зернових культур на світовий ринок.

Призупинення ж дії зернової ініціативи, на додаток до війни, створює виклик для вітчизняних виробників через високі логістичні витрати на експорт альтернативними маршрутами.