Десятий пакет санкцій ЄС проти рф передбачатиме нові фінансові санкції, заборону російським громадянам працювати в радах компаній критичної інфраструктури в ЄС, додаткові торговельні заборони на імпорт до ЄС російської гуми, асфальту або бітуму, як і на експорт туди низки товарів, а також нові санкційні списки приватних та юридичних осіб.

Про це з посиланням на джерела інформує Politico, пише УНН.

Як повідомляється, у вихідні посли ЄС у невеликих групах були проінформовані керівником апарату президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн Бйорном Зайбертом про плани щодо 10-го пакету санкцій проти росії.

Видання дізналося в офіційних осіб та дипломатів, що міститься в останньому пакеті, який експерти та посли країн блоку обговорять цього тижня. Ось що вони кажуть про те, на що буде спрямовано нові обмеження:

  • Нові фінансові санкції проти чотирьох російських банків.
  • Заборона на участь громадян росії у радах директорів критично важливих інфраструктурних компаній у ЄС, таких як електричні мережі чи постачальники газу.
  • Нові списки із близько 130 організацій та осіб, запропоновані Польщею, країнами Балтії, Німеччиною, Францією та іншими. До них належать російські військові керівники, посадові особи, призначені росією на окупованих територіях в Україні, журналісти, які працюють для російських державних ЗМІ та пропаганди, як-от Russia Today, а також компанії та приватні особи в інших країнах, пов’язані з військовими діями рф або групою найманців "вагнера" - а саме в Малі та Ірані, який звинувачують у продажу безпілотників та компонентів російським військовим.
  • Додаткові торгові заборони на імпорт у ЄС російського каучуку та асфальту або бітуму (нафтопродукту) та на експорт до росії товарів ЄС, включаючи вантажні автомобілі, інші важкі транспортні засоби, будівельні машини, насоси та інші машини, що використовуються у будівельному секторі.
  • Пакет також включає додаткові заборони експорту електронних компонентів, які росія може використовувати для виробництва зброї. За словами офіційних осіб, неясно, чи потраплять діаманти в пакет.
  • Дубайська судноплавна компанія під прицілом ЄС: Брюссель також планує включити в список дубайську судноплавну компанію, яку підозрюють у допомозі росії в обході санкцій щодо експорту нафти, як стало відомо виданню. Вважається, що компанія купила кілька російських нафтових танкерів, яким більше не дозволялося перевозити нафту через санкції ЄС та міжнародні санкції щодо компаній, що належать росії. Але, як вказано, країни-перевізники можуть виступити проти цього кроку: два дипломати та один чиновник попередили, що з боку середземноморських країн був певний спротив. 

Посли ЄС наразі інформують уряди країн ЄС про плани Єврокомісії та обговорять пакет у середу, пише видання.