Лідери країн Європейського Союзу підтримали план, згідно з яким на прибуток у понад 200 мільярдів євро, отриманий від активів центрального банку рф, буде накладено податок для допомоги у повоєнній відбудові України. Далі лідери шукатимуть політичної підтримки плану ключових країн "Групи семи" (G7), пише УНН з посиланням на Bloomberg.

"Під час засідання Ради Європи ми обговорювали тему заморожених російських активів. Ми, Європейська Комісія, виступимо з пропозицією, і ми зважено зосередимося на надприбутках від заморожених активів російського центрального банку", - повідомила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За словами джерел видання, під час саміту в Брюсселі в четвер лідери ЄС підтримали вивчення варіанту надприбутку, попри низку складних питань щодо використання санкційних активів. Очікується, що заморожені у Європі активи рф принесуть близько 3 мільярдів євро надприбутків. Наразі більша частина активів знаходиться в готівці та депозитах, тоді як "значна кількість" решти знаходиться в цінних паперах, які будуть перетворені в готівку в міру їх погашення в найближчі два-три роки, пише Bloomberg.

Ляєн раніше заявляла, що такий план планують представити до літніх канікул. Проте, за словами співрозмовників видання, терміни пропозиції зараз неясні, враховуючи кількість перешкод, які ще потрібно вирішити. У рамках цих зусиль блок планує шукати підтримки від країн G7, навіть незважаючи на те, що переважна більшість санкційних активів центрального банку знаходиться в Європі.

Співрозмовники Bloomberg розповіли, що Євросоюз вже обговорював ці плани зі Сполученими Штатами, і адміністрація американського президента Джо Байдена була проінформована про прогрес. Очікується, що обговорення з США та іншими партнерами продовжаться найближчими днями та тижнями.

Нагадаємо

Євросоюз розглядає можливість накладення податку на відсотки, отримані із заморожених російських готівкових коштів, що може залучити близько 3 мільярдів євро на рік для відновлення України після завершення війни.