Високий представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель в інтерв'ю El Pais порівняв росію із "заправкою, власник якої має атомну бомбу". Про це він сказав, коментуючи відносини між Китаєм та Європейським Союзом, передає УНН.

"Китай – це не росія. Китай – справжній геополітичний гравець, а росія – економічний карлик, яка схожа на заправку, власник якої має атомну бомбу. Китай надто важливий, щоб ігнорувати його, але й намагатися його ізолювати", - сказав Боррель.

Дипломат зазначив, що між Брюсселем та Пекіном є "важливі розбіжності", однак на відміну від росії, вони не становлять виклик сфері безпеки. Він додав, що між сторонами потрібно знайти форми діалогу, які дозволять співпрацювати у розв'язанні спільних проблем, таких як зміна клімату чи заборгованість бідних країн.

"Ми не зацікавлені в тому, щоб сприяти поляризації міжнародної системи, яка призведе до біполярного світу та спричинить появу двох конкуруючих технологічних систем, які змушують кожного обирати між однією чи іншою", - підкреслив Боррель.

За його словами, Євросоюз ближче до Сполучених Штатів, однак "це не означає, що у нас немає власних інтересів".

"Європі потрібно уникати надмірної залежності: від російських вуглеводнів, безпеки США, великого ринкового попиту, а також від корисних копалин і технологій, які мають вирішальне значення для цифрової трансформації. Давайте засвоїмо урок і уникнемо залежностей, які створюють серйозні ризики", - наголосив дипломат.