У рамках програми «EU4Health», Україна отримає понад 4,6 млн євро від Євросоюзу на реалізацію 9 проєктів у сфері охорони здоров’я, повідомляє МОЗ України, передає УНН.

За рік, після підписання угоди між Україною та Європейським Союзом про участь України у програмі «EU4Health», Міністерство охорони здоров’я подало заявки на участь у 9 проєктах. Європейська комісія схвалила участь України в них та підтвердила понад 4,6 мільйона євро загального фінансування на їх реалізацію. Мова йде про такі проєкти: 

  1. Профілактика серцево-судинних захворювань та діабету.
  2. Профілактика і моніторинг онкологічних та інших неінфекційних захворювань.
  3. Посилення інфекційного контролю у лікарнях та серед медичних працівників.
  4. Покращення діагностики рідкісних захворювань та обмін досвідом у їх лікуванні між країнами ЄС.
  5. Навчання фахівців з контролю за лікарськими засобами та медичними виробами стандартам ЄС, а також новітнім методам лікування й оцінки медичних технологій.
  6. Впровадження європейської системи оцінки безпеки крові, тканин та клітин людини.
  7. Інтеграція української системи електронного здоровʼя до єдиної електронної системи охорони здоровʼя ЄС.
  8. Взаємодія між країнами ЄС для спільного формування пріоритетів, цілей та заходів для покращення глобального здоровʼя громадян ЄС.
  9. Посилення системи реагування на транскордонні загрози та епіднагляд за ними.

“Наша співпраця з інституціями ЄС постійно посилюється. Завдяки таким програмам, як ЕU4Health, Україна вже зараз, ще на етапі кандидатства, має можливість долучатися до формування спільних політик з Європейським Союзом”, - зазначила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко.

Центр громадського здоров’я МОЗ України буде реалізовувати 5 проєктів від України, тоді як Охматдит, Український центр трансплант-координації, ДП «Електронне здоров’я» та Державний експертний центр МОЗ України візьмуть на себе ще 4 проєкти.

До того ж на фінансування реалізації ініціатив в рамках програми «EU4Health», крім грантів спільної дії від урядів країн ЄС, також можуть претендувати неурядові організації та підприємства.