На сьогодні в Київській області вже відновили повністю та частково із забезпеченням життєдіяльності понад 12,5 тис. об’єктів. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, передає УНН.

“У пріоритеті — відновлення критичної інфраструктури та відбудова житла. Адже крім повернення до своїх осель, люди хочуть отримувати належні соціально-побутові умови та послуги, мати доступ до якісної медицини, освіти тощо”, — зауважив він.

Зокрема, вже відновили понад 11,1 тис. багатоквартирних та приватних будинків, 187 дитсадків та шкіл, 101 медзаклад, 68 адмінбудівель та ЦНАПів тощо.

Загалом на Київщині внаслідок російської військової агресії пошкоджено та зруйновано понад 27,4 тис. об’єктів. Понад 24,5 тис. — житло.

Кравченко нагадав про низку програм із відновлення житла та інфраструктури Київщини.

Так, у рамках проєкту UNITED24 в області відновлять 18 багатоквартирних будинків. Наразі вже стартували роботи з відбудови 13 будинків, найближчим часом — ще на 5 об’єктах. Відновлення житла в 4 громадах (Гостомельській, Дмитрівській, Бородянській, Ірпінській) дозволить повернути додому понад 4,5 тис. українців. Усі роботи планують закінчити наприкінці поточного року.

Крім того, за рахунок коштів Фонду ліквідації наслідків збройної агресії в області загалом буде відновлено 38 об’єктів. Це 11 багатоквартирних будинків, де замовником є Держагентство відновлення, та 27 об’єктів (17 багатоквартирних житлових будинків у Бучі, Гостомелі, Василькові, Бузовій, Макарові й Ірпені та 10 садочків, шкіл, ліцеїв, спортшкіл), де замовник — КОВА. Проєкти реалізовуватимуть упродовж 2023-2024 років.

Кравченко зауважив, що триває відбудова приватного житла в Ірпені. Навпроти ЖК “Ірпінські Липки” комплексно відновлюють 61 приватний будинок, зруйнований внаслідок російської агресії. Проєкт комплексного відновлення передбачає капітальний ремонт 31 приватного будинку, ще 30 будуть побудовані з нуля. До своїх осель повернуться понад 300 мешканців цієї вулиці. Також капітально будуть відремонтовані Гостомельське шосе та вул. Багірова, облаштують сучасне освітлення вулиць.

Окрім цього, реалізується проєкт із відбудови 93 приватних будинків у 5 районах області. Нові оселі будуть зведені в 15 громадах Київщини. Зокрема, Іванківській, Великодимерській, Бучанській, Ірпінській, Бородянській, Димерській. Будівництво стартувало вже майже на всіх об’єктах. Будинки відновлюватимуть на земельній ділянці власника зруйнованого житла за типовими проєктами.

За програмою “Нова оселя” уже передали ключі від нових квартир 31 родині з 9 громад, які втратили житло через бойові дії. Квартири для родин придбали за кошти з обласного бюджету. Житло цих сімей неможливо відновити шляхом поточного капітального ремонту чи реконструкції або ж це є економічно недоцільним. У планах — придбати ще 25-27 квартир.