В Україні внесли зміни до правил підтвердження стажу для призначення пенсій.

Так, 27 вересня Кабмін постановою від 27.09.2022 №1058 вніс чергові зміни до власної постанови від 12.08.1993 №637 "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів".

Як зазначається, документ стосується широкого кола осіб – селян, підприємців, дружин військовослужбовців, засуджених та реабілітованих осіб, працівників, які мають пільговий стаж, людей, які втратили документи через війну і не лише.

При цьому деякі виправлення суто технічні. Наприклад, тепер у Порядку всі словосполучення "трудовий стаж" замінили словосполученням "стаж роботи", проте суть від цього не змінилася. Однак є нововведення, на які справді варто звернути увагу.

Зокрема, до основних змін належить наступне:

Трудова книга – це основний документ, який підтверджує стаж до 2004 року. Це було відомо і раніше, проте тепер чітко прописано у Порядку.

Крім того, документи про стаж можуть прийматись в електронному вигляді з накладенням електронного підпису.

Стаж також може підтверджуватись на підставі виписки або довідки, складеної на основі даних, що є в інформаційних (автоматизованих) та/або інформаційно-комунікаційних системах підприємств, установ, організацій.