У Міноборони України заявили, що Київ перебуває у прямому контакті із засновником компанії SpaceX Ілоном Маском, щоб знайти вихід із ситуації, пов'язаних з оплатою терміналів супутникового зв'язку Starlink, повідомляє Politico, пише УНН.

Як зазначається, міністр оборони України Олексій Резніков сказав: "Я знаю, що у нас не буде проблем" із підтриманням служби у робочому стані, зіславшись на "особисте спілкування" між міністром цифрової трансформації України Михайлом Федоровим та Маском.

Федоров "відповідає за цифровізацію і має прямий зв'язок з Ілоном Маском. У них особисте спілкування, і Михайло дуже позитивно" оцінив ситуацію під час останнього обговорення питання, сказав Резніков.

Федоров неодноразово дякував Маску у Twitter за постачання терміналів Starlink, які з'єднують невеликі супутникові тарілки із сузір'ям супутників на низькій навколоземній орбіті, щоб забезпечити доступ до Інтернету для цивільних осіб та військовослужбовців по всій Україні, відзначає видання.

"Пентагон розглядає можливість оплати супутникової мережі Starlink за рахунок коштів з фонду, який використовувався для постачання зброї та обладнання протягом тривалого часу", - пише видання з посиланням на двох американських чиновників, які брали участь в обговореннях.

Окрім SpaceX, є й інші варіанти послуг, хоча Starlink працює в Україні у значно більшому масштабі, ніж будь-який інший інтернет-провайдер, відзначає видання.

Резніков, як повідомляється, сказав, що "якщо справа тільки в грошах, то у нас щонайменше три джерела. Це може йти з пакету Пентагону, який підтримує Україну", також є гроші у Європі, або можуть активізуватись приватні донори.

Але хоч би як воно фінансувалося, Резніков сказав, що Україна "продовжить наше спілкування на технічному рівні з компанією Ілона Маска".

Магнат-мільярдер та засновник SpaceX Маск заявив, що понад 20 000 терміналів Starlink, подарованих Україні, до кінця цього року коштуватимуть компанії приблизно 100 мільйонів доларів, додавши, що для компанії недоцільно фінансувати Starlink в Україні без компенсації від Пентагону.

Сказавши, що міністерство оборони США має заплатити, він пізніше написав у Twitter, що планує продовжити роботу служби та продовжуватиме платити за неї. "Проте один із чиновників Міноборони сказав Politico, що цей епізод дав агентству привід засумніватися в словах Маска", - пише видання.

Цього тижня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс запропонував створити коаліцію європейських країн для фінансування супутникового інтернет-сервісу Starlink в Україні.