Російські терористи не можуть змиритися з поразками на полі бою, тому виміщють злість на мирних жителів. Сьогодні, 10 жовтня, Україна зазнала масованого ракетного обстрілу, мобільний зв'язок у різних регіонах почав працювати з перебоями.

У такому разі варто підготувати до того, як залишатися на зв'язку з рідними та близькими в автономному режимі.

Як працюють офлайн-месенджери

Все досить просто. При встановленні на кілька смартфонів деякі з цих застосунків можуть зв'язуватися одне з одним безпосередньо через вбудований вай-фай або блютуз. Цей спосіб називають Mesh або комірчастою мережею.

Кожен телефон – це осередок, який виступає в ролі ретранслятора сигналу. Чим більше таких осередків – тим ширше мережа. Наприклад, якщо жителі одного кварталу встановлять собі один з таких месенджерів, то мережа охопить весь квартал.

Які є офлайн-месенджери

  • Bridgefy;
  • Програма працює на Android і iOS.

Працює по Bluetooth, дозволяє спілкуватися в радіусі 100 метрів. Проте адресат повинен бути у вашому списку контактів.

Можна відправляти не тільки повідомлення, але й фото. Також є режим мовлення: можна відправити повідомлення всім, хто поруч, навіть якщо їх немає в списку контактів – наприклад, прохання про допомогу або важливу інформацію.

  • Briar;
  • Програма працює на Android.

У теорії, призначений для активістів, журналістів і всіх, кому потрібен безпечний спосіб спілкування. За своєю суттю, це звичайний месенджер, який при необхідності трансформується в офлайн для посилання повідомлень по Bluetooth.

Водночас можна створювати форуми для питань і повідомлення в блозі, не виходячи з програми.

  • Rumble;
  • Програма працює на Android.

Після встановлення з'єднання через WiFi або Bluetooth дозволяє вільно спілкуватися і обмінюватися фото без використання мережі.

Єдиний недолік: застосунок можна завантажити тільки на сторінці розробників, тому потрібно повозитися з настройками. Зайди в розділ "Безпека" на телефоні і дозвольте "Установку застосунків із зовнішніх джерел".

  • Vojer;
  • Програма працює на iOS.

Окрім звичайних повідомлень, можна відправляти голосові & файли та текст. Застосунок гарантує повну анонімність. Під час налаштування не потрібно надавати додаткових дозволів окрім доступу до Wi-Fi, Bluetooth, мікрофону і галереї.

Як заощадити заряд батареї: поради для користувачів Android та iPhone

Також необхідно подбати, щоб ваш смартфон зміг залишатися на зв'язку триваліший час. Насамперед варто почати з елементарного – встановити темне тло, зробити тихіше звук і зменшити яскравість екрана.

Крім того, рекомендується вимкнути всі програми, якими ви не користуєтесь на цю мить. Зберегти заряд допоможе і відключення iCloud, Wi-Fi та Bluetooth, Siri та візуальних ефектів.

До речі, режим "Авіа" також буде корисним. Звичайно, додзвонитися вам буде неможливо, але ще якийсь час протримається батарея.