Корпорація Microsoft повідомила у своєму блозі в суботу, що виявила деструктивне шкідливе програмне забезпечення у системах, що належать кільком українським урядовим установам та організаціям, які тісно співпрацюють з українським урядом, пише УНН.

"Сьогодні ми повідомляємо, що виявили деструктивне шкідливе ПЗ у системах, що належать кільком українським державним органам та організаціям, які тісно співпрацюють з українським урядом. Шкідливе ПЗ маскується під програму-вимагач, але у разі активації зловмисником заражена комп'ютерна система стає непрацездатною", - повідомили у Microsoft.

При цьому у корпорації вказали, що наразі "не виявили помітного збігу між унікальними характеристиками групи, що стоїть за цими атаками, та груп, які ми традиційно відстежуємо, але продовжуємо аналізувати активність".

"До організацій, що постраждали від цього шкідливого ПЗ, входять державні установи, які забезпечують критично важливі функції виконавчої влади або реагування на надзвичайні ситуації, а також ІТ-фірма, яка керує веб-сайтами для клієнтів з державного та приватного секторів, включаючи державні установи, веб-сайти яких були нещодавно пошкоджені", - додали у корпорації.

Американський софтверний гігант, який виявив шкідливе ПЗ у четвер, заявив, що атаки шкідливого ПЗ не використовували жодних уразливостей у продуктах та послугах Microsoft. "Ми поки не бачимо ознак того, що ці атаки використовують будь-яку вразливість у продуктах та послугах Microsoft", - йдеться у повідомленні.

У ніч із 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, у тому числі МЗС, МОН та інші.

Не працювали сайти Міністерства закордонних справ та Міненерго, ДСНС та МОН. ЗМІ писали про те, що сайт КМУ також заблокований, проте станом на 8:30 14 січня працював доступ до урядової сторінки. Сайт “Дія” також “лежав”.

Зловмисники на головних сторінках цих сайтів розмістили повідомлення провокаційного характеру. При цьому в мережі поширювалася нібито заява самих хакерів, у якій стверджується, що "всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу".

Роботу атакованих державних ресурсів уже відновлено. Контент сайтів при цьому залишився без змін, і витоку персональних даних не сталося, зазначали у СБУ та Мінцифрі.

Урядові експерти знайшли "російський слід" у хакерській атаці на українські сайти. Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Демедюк заявив, що за кібератакою в Україні стоїть група хакерів, пов'язана з білоруською розвідкою.

Водночас, речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія не причетна до кібератаків на українські сайти.