У горах Грузії загинув український альпініст Анатолій Мрачковський. Він зірвався на сніжному схилі на висоті 3400 метрів, передає УНН із посиланням на Федерацію Альпінізму і Скелелазіння Міста Києва.

"2-го липня 2021 року о 10:30 за місцевим часом під час спуску після сходження на вершину Тетнульді, що відбулося попереднього дня, 1-го липня, в результаті зриву на сніжному схилі на висоті 3400 метрів загинув
Мрачковський Анатолій Миколайович, 1964 року народження", - йдеться у повідомленні.

За даними Федерації, вершина Тетнульді висотою 4852 метри знаходиться в Грузії, у Сванетії, у відрозі Головного Кавказького хребта.

Сходження відбувалося в рамках Навчально-тренувальних зборів, що проводила Федерація Альпінізму і Скелелазіння міста Києва.

За чотири години Анатолій був гелікоптером доставлений в місцеву лікарню Местії, де, на жаль, лікарями була констатована його смерть.

"Анатолій не перший раз брав участь у навчально-тренувальних зборах, що проводила ФАіС міста Києва, а також, самостійно ходив у гори з друзями. Був на таких вершинах як пік Леніна, Казбек, Маттерхорн. Дуже багато ходив у рідних Карпатах.
Енергійний організатор, чуйний товариш, люблячий син та батько, закоханий у гори Анатолій завжди залишиться у пам‘яті близьких, рідних та друзів", - йдеться у повідомленні.

Наразі приймаються зусилля аби якнайшвидше доставити тіло Анатолія на Батьківщину з Грузії, додали у Федерації.

Що ще відомо?

Також пост про загибель з'явився і на сторінці самого альпініста. Повідомлення розмістила його донька Ілона.

"Тато був у Грузії у спортивному альпіністському таборі. Вони зійшли на багато вершин і 2 липня вже повертались з останньої вершини донизу, завершуючи похід.

Команда спустилась до висоти 3700, і на більш-менш вже нескладному участку зняла страховки і кожен вже йшов самостійно. Це була кам‘яниста і засніжена місцевість.

В якийсь момент тато підслизнувся і впав зі схилу в ущелину гори. Смерть була миттєва", - йдеться у дописі.

За словами доньки альпініста, наразі тіло Анатолія знаходиться в Грузії, де проводиться медична еспертиза та збираються всі необхідні документи для доставлення тата додому.

"Нажаль, це непростий і довгий процес, і ми ще не знаємо, коли зможемо його отримати і поховати. Дуже приблизно нас орієнтують, що це ще 3-7 днів.

Коли буде відомо час та місце прощання, ми вас повідомимо", - резюмувала Ілона Мрачковська.