У холодну пору року найпростіший спосіб отримати гормони радості для організму – їжа, часто солодощі. Чому так відбувається і як зменшити тягу до солодкого, в коментарі УНН розповіла дієтолог Ольга Стасишина.

«Восени наш організм інстинктивно починає накопичувати “про запас”. Крім того, мозок на емоційному подавленому фоні починає шукати радість саме в їжі, бо це простіше. За синтез серотоніну – гормону щастя і хорошого настрою - відповідає триптофан. Це амінокислота, яку організм не може самостійно синтезувати, а лише отримує з їжі. Він потрібний для виробництва мелатоніну – гормону, що допомагає краще спати, забезпечує адаптацію до змін дня і ночі, подавляє неспокійний сон. Також триптофан зменшує апетит і тягу до солодкого, а для жінок незамінний при проявах ПМС, роздратування і покращення самопочуття при менопаузі», – розповіла Стасишина.

Дієтолог додає, що низький рівень серотоніну і його виробника – триптофану, призводять до депресивного настрою, заниження енергійності, головного болю, розладу сну, виникнення тяги до солодкого, погіршення пам’яті і концентрації уваги.

Тому саме наявність в раціоні продуктів харчування, що містять триптофан, є особливо важливими в холодну пору року.

Триптофан містять:

  • нежирні сорти мяса, особливо індичка і яловичина;
  • риба і морепродукти. Вживання навіть двох порцій рибних продуктів на тиждень здатне забезпечити нормальний рівень триптофану в організмі;
  • яйця, але не смажені. Не варто забувати про норму, для чоловіків – 3 штуки на день, для жінок – 2 цілих яйця і 1 білок;
  • овочі: зелені листові, помідори, перець болгарський, перець чилі, буряк, броколі, цвітна капуста, селера;
  • зернові і насіння гарбуза або соняшника. Норма на перекус – до 25 г на порцію;
  • фрукти, особливо банани, авокадо і хурма;
  • темний шоколад, не менше 70%;
  • горіхи, попередньо замочені хоча б на 5 годин.