Варіант коронавірусу "Омікрон", хоча і виглядає менш серйозним в порівнянні з "Дельтою", не відноситься до категорії "легких".

Про це, як повідомляє УНН, заявив на брифінгу гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебрейесус.

“Хоча „Омікрон“ дійсно виглядає менш серйозним у порівнянні з штамом „Дельта“, особливо для вакцинованих, це не означає, що його слід відносити до категорії „легких“. Як і в попередніх варіантах, „Омікрон“ призводить до госпіталізації людей і він вбиває людей. Фактично, цунамі випадків настільки величезне і швидке, що воно підриває системи охорони здоров’я по всьому світу”, — заявив гендиректор ВООЗ.

За словами Гебрейесуса, через новий варіант, лікарні стають переповненими і недоукомплектованими, що тягне за собою смерті серед пацієнтів не тільки від COVID-19, але і від інших хвороб і травм, при яких пацієнти не можуть вчасно отримати допомогу.

Він закликав людей вакцинуватися і дотримуватися соціальних заходів, а також наполіг на рівному розподілі вакцин у світі.

Що було раніше

Як писав УНН, експерти вважають, що на сьогодні з’являється все більше доказів того, що новий варіант коронавірусу “Омікрон” вражає верхні дихальні шляхи, викликаючи більш легкі симптоми, ніж попередні варіанти. При цьому на сьогодні необхідні додаткові дослідження, щоб довести це. Дані ВООЗ показують, що варіант, вперше виявлений в листопаді, швидко поширився і був помічений як мінімум в 128 країнах.

Однак, хоча кількість випадків захворювання зросла до рекордного рівня, показники госпіталізації та смертності часто нижчі, ніж на інших етапах пандемії.