"Омікрон"-штам коронавірусу міг з'явитися внаслідок передачі захворювання від людини до тварин.

Такого висновку дійшли вчені Гарвардської школи громадської охорони здоров'я імені Т. Х. Чана, передає УНН з посиланням на Bloomberg.

"Потрапивши в організм тварин, коронавірус адаптувався до нього, після чого знову перейшов до людини, але вже у вигляді штаму "Омікрон", — розповів співробітник школи і директор Ботсванско-Гарвардського інституту ВІЛ Сікхуліле Мойо.

Відповідно до вихідної версії, резервуаром мутації міг стати пацієнт з ВІЛ-інфекцією, який не проходив лікування.

"Зрештою, ослаблена імунна система дозволила „Омікрону" розмножуватися протягом декількох місяців, накопичивши великий набір мутацій", — додав він.

Всього "Омікрон" містить 50 мутацій, більше двох десятків з яких абсолютно нові. За словами вчених, для розвитку такої кількості мутацій вірусу необхідно безліч можливостей для реплікації.

Про велику кількість мутацій "Омікрон"-штаму говорять і українські епідеміологи.

Лікарі нагадують, що завдяки своєчасному лікуванню будь-якого штаму коронавірусу можна уникнути середньої і важкої форми захворювання, а значить - і серйозних наслідків для здоров'я.

Українські та ізраїльські вчені розробили новітній препарат, який не тільки допомагає в лікуванні коронавірусу, але і працює як профілактика.

Спеціальний розчин застосовується для лікування ранньої стадії і запобігає важкому вірусному захворюванню. Через дихальні шляхи за допомогою інгаляції він на 99 відсотків зменшує вірусне або патогенне навантаження на організм людини і стабілізує роботу імунної системи. Має реєстрацію в Ізраїлі і, як заявляють розробники, незабаром з'явиться в Україні.

За словами епідеміологів, в протоколі МОЗ з надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби в даний момент не вистачає препаратів, які лікують коронавірус при перших симптомах.