На сьогодні вже проведено понад 150 трансплантацій нирки. Раніше щорічна цифра пересадок в Україні не перевищувала 100-120 операцій на рік.

Про це розповів завідувач відділу трансплантації нирки Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова Рубен Зограб'ян, передає кореспондент УНН.

“На сьогодні понад 150 трансплантацій нирки вже зроблено, тоді як раніше щорічна цифра пересадок у нашій країні не перевищувала 100-120 операцій за рік. Нині ж, на кінець вересня, було зроблено понад 150 трансплантацій нирки. Причому з них понад 60 донорських органів було взято від трупного донора і 88 мали пересадку від живих родичів”, — розповів він Зограб'ян.

За його словами, цього року побільшало трансплантацій від трупного донора.

“Це те, чого раніше не було. Був 10-річний період, коли у нас в інституті не було жодної трансплантації трупного донора. Ми робили багато пересадок, але це були трансплантації від живих родичів”, — сказав Зограб'ян.

В Івано-Франківську 25-річному чоловікові провели першу сімейну трансплантацію нирки. Донором був батько.

У МОЗ повідомили, що щорічно в Україні майже 5 тисяч громадян потребує пересадки органів чи тканин.

В Україні в 2021 році планують зробити щонайменше 250 операцій з трансплантації органів та тканин, що майже вдвічі більше ніж минулого року.

Навесні цього року в Україні за добу лікарі трансплантологи з ОХМАТДИТу та Центру хірургії ім. Шалімова провели три екстрені трансплантації органів від одного донора.