На комерційному ринку вакцина від COVID-19 може з'явитися не раніше літа-осені. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов в ефірі програми Право на владу.

За його словами, в світі не вистачає потужностей для виробництва вакцини.

"Я впевнений, що на комерційному ринку вакцина, виходячи з наших переговорів з виробниками, раніше літа-осені вакцини просто не з'являться. Всі виробники законтрактовані до кінця року тільки з урядами, у них не вистачає потужностей катастрофічно, всюди зривається постачання", – сказав Степанов.

Міністр повідомив, що в Україні зареєстровано дві вакцини – Pfizer і AstraZeneca (Covishield).

"Тобто, будь-яка компанія комерційна, якщо вона хоче завезти, вона це завозить офіційно. Більш того, через лабораторне підтвердження, лабораторну діагностику цієї вакцини. Ми гарантуємо, що ми досить швидко це зробимо, якщо хтось буде завозити цю вакцину на ринок України. Ми чітко знаємо, хто завозить, як і який шлях потім цієї вакцини", – сказав глава МОЗ.

Нагадємо, 3 березня головний санлікар країни Віктор Ляшко заявив, що має намір "охопити щепленнями" 80% населення до кінця року.

4 березня голова парламентського комітету з охорони здоров'я Радуцький заявив, що побічні ефекти від антикоронавірусної вакцини виникають приблизно в 1% випадків.