Дослідники з Університету Врія (Нідерланди) вперше виявили частинки мікропластика в крові корів і свиней на фермах. Результати дослідження були вперше представлені на саміті Plastic Health Summit в Амстердамі, передає УНН.

Виступаючи на саміті, доктор Есперанса Уерта Луанга представила нове дослідження, згідно з яким мікропластик у ґрунті може додатково мігрувати через харчовий ланцюжок у ґрунті і в кінцевому підсумку потрапляти в сільськогосподарські культури, споживані тваринами.

"Нам необхідно терміново задати питання: що це означає для навколишнього середовища і безпеки продуктів харчування?“,- заявила вона.

Вчені вважають, що отримані результати можуть мати серйозні наслідки для здоров’я в цілому, оскільки частинки пластику, що потрапили в кров, ризикують відкластися в органах або потенційно потрапити в грудне молоко.

“Поки ми чекаємо знань про те, які рівні безпечні, а які небезпечні, в інтересах захисту здоров’я тварин і людей необхідно продовжити вивчення цього сигналу про вплив пластикового забруднення на харчовий ланцюг, який зароджується”, — резюмувала доктор Есперанса Уерта Луанга.

Всесвітня організація охорони здоров’я, тим часом, повідомляє про дані, що встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров’я рекомендують обмежити вживання в їжу м’ясної продукції і червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

Червоне м’ясо — всі види м’яса (м’язової тканини) ссавців, включаючи яловичину, телятину, свинину, ягнятину, баранину, конину і козлятину.