Французькі вчені прийшли до висновку, що свинина має такий же негативний вплив на печінку людини, як і алкоголь, повідомляє УНН з посиланням на їхню доповідь.

Учені провели дослідження в декількох країнах і виявили, що кореляція між споживанням свинини і рівнем смертності від цирозу печінки дорівнює 0,40. Водночас кореляція між споживанням алкоголю і смертністю від цирозу печінки становить 0,64.

Вони вказали, що в країнах з низьким споживанням алкоголю кореляція між спиртним і цирозом печінки відсутня, що досить логічно. При цьому кореляція між цирозом печінки і свининою в вищевказаних країнах чимала.

"Аналогічний взаємозв'язок спостерігався в десяти провінціях Канади, де не було кореляції між смертністю від цирозу печінки і споживанням алкоголю, але була значуща кореляція між споживанням свинини і цирозом печінки", - говорять учені.

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє про дані, які встановлюють зв'язок між споживанням червоного м'яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров'я рекомендують обмежити вживання в їжу м'ясної продукції і червоного м'яса, оскільки з ними пов'язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м'яса до 500 грамів у тиждень.