Україна відправить в лабораторію в Лондон 350 зразків для виявлення нового заразнішого штаму COVID-19.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов в ефірі програми “Хард з Влащенко” на телеканалі Україна 24, передає кореспондент УНН.

"Для того, щоб дослідити мутацію штамів потрібно відповідно розкласти цей вірус, цей біоматеріал, секвенування - є такий термін. Ми на жаль тільки створюємо відповідні лабораторії, замовили відповідне обладнання… В нас є в Інституті мікробіології, але те обладнання потребує суттєвої модернізації, ми цим займаємося", - розповів Степанов.

За його словами, в клініку "Шаріте" в Берліні було відправлено 200 зразків.

"По 48 нам прийшла відповідь, що в нас циркулюють суто "європейський", "італійський", "іспанський" штами, але мутованого “британського”, “південноафриканського” в нас немає. Чекаємо решту, окрім цих 48 зразків і зараз відправляємо ще 350 зразків в Лондон безпосередньо в лабораторію", - сказав Степанов.

Окрім того, він додав, що було відібрано зразки в Івано-Франківській області й направлено в Інститут мікробіології.

"Вони більший термін будуть робити", - зазначив Степанов.

Максим Степанов повідомляв, що лабораторії берлінської клініки "Шаріте" перевірили 48 зразків з України на наявність нових штамів коронавірусу, і нових варіантів COVID-19, у тому числі "британського", не виявлено.

За даними ВООЗ, новий штам коронавірусу вперше виявлений у Великій Британії.

14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила ВООЗ про виявлення методом геномного секвенування нового варіанту вірусу SARS-CoV-2. Результати аналізу вказують на здатність нового варіанту легше передаватися від людини до людини.

Виявлений “британський” варіант коронавірусу не лише швидше передається, але і, можливо, більш смертоносний, заявив раніше прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Він уточнив, що розроблені вакцини ефективні проти обох варіантів коронавірусу.

18 грудня 2020 року національні органи охорони здоров’я Південної Африки оголосили про виявлення нового варіанту SARS-CoV-2, що швидко поширюється в трьох провінціях Південної Африки. У січні стало відомо, що у Бразилії також виявили новий штам коронавірусу, як і в Японії.