В Україні спостерігається зростання захворюваності на COVID-19, але і вакцинація стає популярнішою. Також, як і кожного року, прогнозується зростання випадків захворювання на грип, а отже також слід подумати про вакцину, особливо тим, хто знаходиться в групах ризику. Про це в коментарі УНН розповіла лікар-епідеміолог Людмила Мухарська.

«Зараз ми спостерігаємо зростання захворюваності на COVID-19. І це не тільки в Україні, це й в інших країнах. Хоч поки в нас немає повітряного сполучення з іншими країнами, але є наземне. І українці активно їздять в Європу, багато людей повертаються. Тож ми можемо прогнозувати їх інфікування в інших країнах. Далі вже виникають локальні ланцюжки передачі збудника і захворюваність серед людей, що з України не виїжджали», – повідомила епідеміолог.

Наразі найефективнішим методом захисту від коронавірусної інфекції залишається вакцинація. Лікар зазначає, що влітку було менше бажаючих вакцинуватися, а от з настанням осені її популярність знову зростає.

«Що стосується інших респіраторних інфекцій, таких як грип, то звичайно ми також прогнозуємо зростання захворюваності, як це відбувається кожної осені. Збудник нікуди не подівся, він мігрує всією земною кулею і, звичайно, увійде в Україну. Про це треба пам’ятати, аби вчасно вжити усі заходи безпеки. Найбільш ефективним засобом проти грипу також є вакцинація. Поки вакцини в Україні ще немає. Та думаю, що до кінця вересня чи початку жовтні вона вже має бути в наявності. І як тільки з’явиться вакцина, потрібно робити щеплення, особливо людям з груп ризику» – зазначила Мухарська.

Щодо інших заходів безпеки, це стосується і COVID-19, і грипу, зі слів епідеміолога, вони менш ефективні, ніж вакцинація, але ними не варто нехтувати. В першу чергу – уникати скупчення людей, а в разі захворювання мінімізувати контакти з іншими.

«Спілкування вже хворого із здоровим має бути обмежене, тож варто сидіти вдома, а якщо є необхідність кудись вийти, то потрібно одягати маску. Також це миття рук. Звичайно, це захід найменш дієвий, проте в деяких випадках дає свій ефект», – повідомила лікар.