У жовтні Україні загрожує не пік захворюваності на коронавірус COVID-19, а подальше зростання кількості хворих.

Через те, що кількість хворих зростатиме, лікарні в нашій державі можуть стати переповненими, розповіла завкафедри епідеміології Харківського медичного університету Тетяна Чумаченко в ефірі каналу "Україна 24".

За словами епідеміолога, ситуація із захворюваністю погіршуватиметься, якщо в країні не зростатиме кількість осіб, які зробили щеплення від коронавірусу, люди не носитимуть маски, і не будуть запроваджені додаткові карантинні заходи.

"Пан Радуцький (голова комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький – Ред.) досить оптимістично говорить, що ми піку досягнемо в середині жовтня", – зазначила співбесідниця.

Медик підкреслила, що після піку захворюваності завжди очікується зниження кількості інфікованих.

"Якщо все залишиться так, як зараз, кількість вакцинованих не збільшуватиметься, не буде ніяких обмежувальних заходів додаткових введено, люди як і раніше не будуть носити маски, хоча повинні, – то у нас буде не пік, а подальше зростання до середини жовтня", – додала Чумаченко.

Епідеміолог підкреслила, що в Україні кількість госпіталізованих осіб вже перевищує число виписаних з лікарень.

"…Це означає, що у нас починають наповнюватися клініки, і, можливо, вони будуть переповнені, і кожна людина не зможе отримати кваліфіковану допомогу", – попередила експерт.

Раніше Михайло Радуцький говорив, що українські та європейські вчені прогнозують значне погіршення ситуації з поширенням COVID-19 наприкінці жовтня – на початку листопада. 

Нагадаємо, пандемія коронавірусу розпочалася у березні 2020 року, у цьому ж місяці в Україні стартував карантин. В нашій країні вже було кілька хвиль коронавірусу. У періоди значного збільшення кількості хворих влада запроваджувала жорсткий карантин – локдаун.

Упродовж 21 вересня COVID-19 діагностовано у 6 754 осіб, були госпіталізовані 2 175 пацієнтів, а одужали 2 095. Наступного дня коронавірус знайшли у 7 866 осіб, до лікарень потрапили 2 070 хворих, а одужали 2 305.

За увесь час пандемії вірус діагностували у 2 370 425 осіб, одужали 2 237 973 пацієнтів, а померли 55 284 хворих.

Станом на 22 вересня в Україні одну дозу вакцини від коронавірусу отримали 6 527 040 осіб, а дві – 5 299 317. За офіційними даними, населення України становить понад 41 млн осіб.