Сонцезахисні окуляри необхідно носити цілий рік, зокрема, через COVID-19, адже одним зі способів, яким коронавірус може проникнути до організму, є слизова оболонка ока.

Таку думку висловив журналісту УНН доктор медичних наук, професор Сергій Риков.

«Враховуючи COVID-19, який тепер переходить у сезонне захворювання, то, щоб не захворіти на вулиці у місцях масового скупчення, потрібно ходити в сонцезахисних окулярах. Взагалі сонцезахисні окуляри - це гігієнічні вимоги. Людина народжується з різним кольором райдужки, й чим світліша райдужка, наприклад, блакитні очі, тим темніші треба окуляри. Це дуже важливо, тому що у нас є пігментна оболонка на очному дні, й важливий момент, що саме пігментна оболонка починає працювати тільки через 20 хв. Можна вийти на вулицю, забувши сонцезахисні окуляри, подивитися на горизонт 20 хв, тільки не підіймати очі до гори, й у вас будуть ті самі сонцезахисні окуляри у ваших очах», - розповів Риков.

Він зауважив, що сонцезахисні окуляри можуть виконувати й лікувальну функцію.

«Наприклад, при глаукомі рекомендують носити окуляри зеленого кольору, тому що вони зменшують внутрішньоочний тиск. Не рекомендується носити лінзи синього та червоного кольору, бо вони дають токсичну дію на сітківку людини, вона не може осліпнути від цього, але просто дуже швидко втомиться», - сказав Риков.

Також він зазначив, що корисними для очей є сірий та коричневий колір лінз.

«Існує сірий колір, це мій улюблений колір. Коричневий колір - дуже м'який, який потрібен усім: підліткам, дітям. Тому я рекомендую все-таки коричневий, тому що він більше до фізіологічного спектра», - розповів Риков.

За його словами, особливо сонцезахисні окуляри потрібні, коли з'являється сніг.

«Як сніг з'являється, дуже багато синього кольору, через це потрібно обов'язково сонцезахисні окуляри. У гірськолижників вони просто чорні, вони інтенсивно зафарбовані, тому що там дуже великий рівень ультрафіолету, і від ультрафіолету може бути пошкодження кон'юнктиви, може бути алергічний кон'юнктивіт і можуть бути запальні процеси», - сказав Риков.