Коронавірус може завдати серйозної шкоди ниркам. До такого висновку прийшла команда вчених із Німеччини та Нідерландів, передає УНН із посиланням на eurekalert.org.

Так, спеціалісти проаналізували тканини нирок пацієнтів із коронавірусом, які потрапили до відділення інтенсивної терапії. У хворих виявили рубцювання тканини.

Щоб виявити причину пошкодження нирок, вчені виростили в лабораторії та інфікували SARS-CoV-2 міні-нирки, які називаються органоїдами. І проаналізували прямий вплив вірусу на клітини нирок, незалежно від потенційних ефектів на кшталт імунної відповіді.

У результаті дослідники виявили рубцювання органоїдів нирок та інші явища, які сприяють процесу утворення рубців. І заявили, що вірус може завдати довгострокової шкоди ниркам і спричинити фіброз.

“Фіброз нирки або рубцювання — є серйозним довгостроковим наслідком, який може виникнути практично після будь-якої травми нирки та корелює з функцією нирок. Наша робота доводить, що ниркові рубці виникають у пацієнтів з COVID-19. Це пояснює, чому вірус може викликати порушення функції нирок, як йдеться в інших дослідженнях”, — прокоментувала співавторка дослідження Катаріна Раймер.

В ООН вже заявили, що вакцинація не може забезпечити гарантовану перемогу над коронавірусною інфекцією, яка продовжує набирати обертів.

Отож, науковці розробляють новітні підходи у лікуванні та профілактиці коронавірусної інфекції. В Україні вже з’явилися препарати Протипатогенний засіб Sterisent “Санація+Антіковід” і Протипатогенний засіб Sterisent “Санація+Для дихальних шляхів” для лікування та профілактики Covid-19, які розробили ізраїльські (69 дослідників, серед яких — 2 Нобелівських лауреатів) і українські вчені спільно з вітчизняною компанією “Стерісент Ізраїль Україна “Інститут комплексних систем безпеки” — науково-дослідне підприємство з розробки інноваційних препаратів.

Медичні вироби працюють дуже просто. Розчин потрапляє в дихальні шляхи через небулайзер (стаціонарний або переносний — ред.). Через те, що хіміко-фізична дія препарату спрямована на пряме знешкодження будь-якого вірусу в місці його найбільшого скупчення на слизових оболонках людини в дихальних шляхах, вони не допускають переходу хвороби у більш важку стадію.

Препарати вже отримали відповідну сертифікацію та введені в обіг в Україні.

За словами директора компанії “Стерісент Ізраїль Україна” Анастасії Калініної, вони також доступні на офіційному сайті виробника http://sterisent.info/.