Епідеміолог Тетяна Чумаченко розповіла, як можна дізнатися, чи отримав організм необхідний захист після щеплення від коронавірусу і чи виробилися необхідні антитіла, повідомляє УНН.

“Визначати антитіла потрібно не які-небудь. Це повинна бути тест-система, яка може визначати антитіла до спайк-антигену (S-антигену). А якщо просто піти і визначити антитіла — то там можуть бути нулі, бо не до того антигену антитіла прикріплюються, тобто, коли людина перехворіла — у неї є спектр різних антитіл, а коли людина вакцинована, у неї антитіла є тільки проти шип- або S-антигену (це одне і те ж). До інших компонентів цього вірусу у них антитіл не може бути”, - пояснила епідеміолог.

Тому, якщо людина хоче визначити ефективність вакцини в її конкретному випадку, то необхідно відправлятися в лабораторію, щоб здати ІФА-тест на антитіла.

“Потрібно прийти в лабораторію, запитати, яка у них тест-система, до якого антигену можна визначити антитіла. Не просто до коронавірусу, а потрібно конкретно знати, який це антиген. Людині потрібно вибирати тільки ту тест-систему, яка може визначити антитіла до S-антигену — більше жодного іншого, тому що у всіх вакцинах саме цей антиген використовується”, - розповіла Чумаченко.

Додамо, що першими в Україні ІФА-тести на антитіла розробили українські вчені “Діапроф-Мед”. До того ж вони розробили окремі тести на визначення саме поствакцинального імунітету, який визначає кількість саме нейтралізуючих антитіл до S-антигену. 

Нагадаємо, що за результатами перевірки ІФА-тесту на антитіла “Діапроф-Мед”, Верифікаційна панель NIBS показала порівнянність його результатів з результатами тест-систем провідних виробників, що мають дозвіл на використання в країнах Європейського Союзу (“СЕ-маркування”) і США (FDA).