Доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри епідеміології Харківського національного медичного університету Тетяна Чумаченко розповіла про новий штам коронавірусу "Омікрон", передає УНН.

За її словами, у цього штаму вища прониклива здатність і велика кількість мутацій.

“На сьогодні це вірус, який викликає занепокоєння, тому що у нього багато мутацій в S білку. Він все-таки більш вірулентний, швидкість його розмноження швидша, ніж у попередніх варіантів. Щодо того, йде він від імунної відповіді чи ні, чи будуть ефективні препарати, які зараз використовуються, то це питання на сьогодні обговорюється", - пояснила вона.

Що робить "Омікрон" більш заразним штамом

"Омікрон"-штам у меншій дозі провокує коронавірус - вважає епідеміолог. Крім цього, новий штам коронавірусу розмножується швидше за попередні.

"Більш заразним його робить те, що він швидше розмножується та у меншій дозі викликає захворювання. З приводу того, чи йде він від імунної відповіді, на сьогодні це питання вивчається. Вчені доповідали, що ті ділянки білка, які дозволяють антитілам розпізнавати вірус, вони все-таки не мутували, тому очікується, що ті вакцини, які на сьогодні використовуються, вони все-таки будуть ефективні", — сказала епідеміолог.

Вона наголосила - віруси постійно мутують, але закріплюються ті мутації, які підвищують його конкурентні властивості.

"Є теорія, що якщо у нас популяція не імунна, то буде мутація тих вірусів, які будуть більш агресивні та легше передаватися. Віруси весь час мутують, але закріплюються ті мутації, які підвищують його конкурентні властивості. Якби навколо всі були несприйнятливі, то ця мутація не закріпилася б. Вони закріплюються у неімунному організмі, тому легше поширюються", - зазначила професор.

Ситуація в Україні

І хоча штам "Омікрон" ще не виявлений на території України, низка лікарів вважає, що незабаром ситуація зміниться.

Щобільше, на сьогодні Україна і без нового штаму знаходиться на третьому місці у світі за добовою смертністю від коронавірусу (239 нових випадків — ред.).

У випадку з "Омікроном" ще більш актуальним залишається швидкий діагноз, раннє лікування коронавірусу і вакцинація, вважають лікарі.

"Я б сказала, що це все дуже важливо. Особливо враховуючи те, що у нас діти до 12 років не щеплюються, а беруть участь в епідеміологічному процесі", — підкреслила Тетяна Чумаченко.

Препарат, який діє як профілактика і лікує коронавірус при перших симптомах розробили ізраїльські та українські вчені.

Створенням препарату займалися вітчизняні розробники. Новітній медичний виріб активно застосовується для збереження роботи критичної інфраструктури Ізраїлю і, за словами вчених, незабаром буде доступний для українців.

За словами виробників, за першу добу у пацієнтів поліпшуються загальні показники життєдіяльності та істотно знижуються ознаки вірусного захворювання. Не розвивалося запалення легенів, спостерігалася нормалізація показників температури тіла і сатурації крові. Препарат показав високу ефективність на ранній стадії лікування коронавірусних інфекцій.

Також його використання запобігло переходу середньої тяжкості перебігу хвороби у важку або критичну форми.

Побічні реакції при застосуванні препарату зафіксовані не були. Загальний термін лікування хворих скоротився у 2-3 рази до 7-12 днів.