Вживання червоного м’яса підвищує ризик ранньої смерті. Про це заявили експерти з харчування Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, передає УНН з посиланням на науковий журнал BMJ.

Основою для таких висновків стала інформація, зібрана в рамках 16-річного дослідження американських дієтологів. В експерименті брали участь 81 469 осіб, 14 109 з яких померли протягом досліджуваного періоду.

Протягом перших восьми років дослідження експерти збирали інформацію про харчові звички учасників. Протягом ще восьми років фахівці намагалися зрозуміти, як та чи інша дієта впливає на здоров’я учасників експерименту.

За підсумком було виявлено, що заміна щоденної порції червоного м’яса на більш здорову їжу знижує ризик смерті в середньому на 17%. У той же час навіть половина порції яловичини або свинини в день підвищує смертність на 10%.

Дослідники відзначили, що найкраще відмовлятися від м’яса на користь горіхів і риби — це знижує ризик смерті на 18% і 16% відповідно.

Ефект від заміни стейка на страви з бобових рослин був набагато менш значним — всього 6%.

Вживання замість червоного м’яса овочів, яєць, молочних продуктів і птиці (без шкіри) знижує смертність на 8-12%, констатували фахівці.

Вчені також зазначили, що відмова від червоного м’яса сам по собі не потрібна, якщо паралельно вживати інші шкідливі продукти, такі як алкоголь, і вести малорухливий спосіб життя.

“Тільки комплексний підхід до свого здоров’я може дійсно продовжити життя”, — заявили дієтологи.

Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє про дані, які встановлюють зв’язок між споживанням червоного м’яса і розвитком колоректального раку, раку підшлункової залози і простати. У багатьох країнах світу органи охорони здоров’я рекомендують обмежити вживання в їжу м’ясної продукції і червоного м’яса, оскільки з ними пов’язаний підвищений ризик смерті від хвороб серця, діабету та інших захворювань.

МОЗ України радить українцям обмежити споживання червоного м’яса до 500 грам в тиждень.