Згідно зі статистикою, світове споживання м’яса на душу населення складає близько 35 кг/рік, з яких 60% припадає саме на свинину.

Проте їсти цей вид м’яса рекомендовано не всім, причина — алергія на свинину, передає УНН із посиланням на allergy.org.ua.

“Свині (Sus scrofa) належать до парнокопитних ссавців і є всеїдними. Тобто, як і людина, споживають і рослини, і м’ясо інших тварин. У природі свині населяють території від напівпустель до вологих тропічних лісів з помірним кліматом, а також луки та очеретяні джунглі. Домашні породи (Sus domestica) походять із Євразії, але нині поширені по всьому світу. Значним попитом свиняче м’ясо користується в Південній Азії, особливо у Кореї”, — зазначають експерти Allergy.

Україна ж взагалі вважається лідером споживання та продажу продуктів свинарства, особливо сала.

“Незважаючи на жирність, сало вважається корисним продуктом. Як і свинячі нутрощі, які полюбляють європейці. Але, на жаль, саме у нутрощах, зокрема печінці, міститься найбільше алергенного вуглеводу галактози-α −1,3-галактози. Його скорочено називають α-Gal або просто альфа-гал. Інший важливий алерген свинини — сироватковий альбумін Sus s 1. Це мажорний (головний) алерген м’яса тварини. Третім потенційним алергеном свині є білок, що є у складі її епітелію — поверхневого шару шкіри. У тварин він відшаровується у вигляді лупи”, — додають фахівці.

Синдром “свиня — кішка”

“Перехресна реактивність між сироватковим альбуміном Fel d 2 кішки й свинячим сироватковим альбуміном Sus s 1 відома як синдром „свиня — кішка“. Це захворювання зустрічається у дітей та дорослих. Рідше — у немовлят та малюків ясельного віку. Адже вони дуже рідко мають алергію на кішок”, — наголошують у Allergy.

Цікаво, що в середньому чверть тих, хто має гіперчутливість до кішок, реагують і на свинячий алерген.

“Гіперчутливість до сироваткового альбуміну кішки розвивається при контакті зі слиною тварини, а також із лупою та облизаною шерстю. Симптоми синдрому „свиня-кішка“ у людини з алергією на кішку виявляються менше ніж за годину після вживання свинини”, — повідомили експерти Allergy.