Частина працівників навчальних та медичних закладів можуть потрапити під статтю про колабораціонізм, зазначив Артем Дехтяренко.

Вчителям та викладачам, які на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) погодилися навчати школярів та студентів за російськими стандартами, загрожує кримінальна відповідальність. Медиків покарають лише в тому випадку, якщо погодяться займати керівні посади при окупантах. Про це повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко на брифінгу 23 вересня.

Також він прокоментував питання журналістів про статтю 111-1 Кримінального кодексу про колабораційну діяльність, яку внесла Верховна Рада 3 березня 2022 року.

Ця стаття передбачає відповідальність вчителів, які навчають дітей на окупованих територіях: вони можуть бути засуджені на три роки позбавлення волі або громадські роботи до двох років.

"Наразі відповідні зміни до законодавства перебувають на розгляді у Верховній Раді: маються на увазі норми, які визначатимуть рівень відповідальності людей, які вимушено залишилися на тимчасово окупованих територіях та працюють у сфері життєзабезпечення. Це стосується працівників педагогічної сфери, медиків, людей, які працюють на комунальних підприємствах і таке інше", - зазначив він.

За його словами, кожен із цих випадків вивчатиметься окремо. Зокрема, якщо медик погодиться зайняти керівну посаду у псевдооргані охорони здоров'я, тоді правоохоронці вживатимуть відповідних заходів.

Вчителям загрожує відповідальність, якщо вони вводитимуть освітні стандарти держави-агресора в українських навчальних закладах або сприятимуть встановленню окупаційної влади.

 


 

Зазначимо, що міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук раніше заявила: педагоги, які працюють на окупантів, відповідатимуть перед законом. Ця заява викликала широкий резонанс у суспільстві. Крім того, чиновниця також запропонувала українцям на захоплених територіях спробувати самостійно вибратися з окупованих територій.