Хелловін - це одночасно найстрашніше і найвеселіше свято у році. Це свято з давнім корінням відзначається в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Найпоширеніша версія походження свідчить, що Хелловін траносформувався від кельтського свята злих духів Самайну.

Вірування про повернення недоброзичливих душ на землю перекочували з Самайна в Хелловін. Щоб відлякувати злісних духів, будинки прикрашають ліхтарями з гарбуза і страшними прикрасами.

Традиції святкування Хелловіну відрізняються в різних країнах. УНІАН розповість, як зустрічають День святих по всьому світу.

Хелловін у США

Календар весіль на 2022 рік: найбільш вдалі дні для урочистостіСвято Хелловін найбільше у світі люблять американці. У Штатах це свято - друге за популярністю після Різдва. До Хелловіну готуються ще з середини жовтня: вводять святкові страви в меню, прикрашають заклади декораціями і продають сувеніри в магазинах. 

Основні традиції Хелловіну в США: вечірки з гримом і костюмами, перегляд фільмів жахів, переказ страшилок. Також у великих містах Штатів проводяться паради нечисті.

Американські діти відвідують сусідні будинки і випрошують цукерки взамін на життя - це улюблена дитяча забава.

Хелловін в Ірландії 

Як відзначають Хелловін / фото ua.depositphotos.com

 

Ірландія - це традиційна батьківщина свята. Стародавні кельти, які жили на території сучасної Ірландії, в цей день проводжали осінню пору і зустрічали зиму. Також це батьківщина Джека-ліхтаря.

В Ірландії заведено закінчувати робочий день на Хеловін, проводити фестивалі вампірів. Тут готують святкову страву колканнон з капусти і картоплі, куди всередині ховають монетку. Також ірландці грають в гру, де потрібно підскочити на дереві яблука, що висить на дереві, і відкусити від нього бодай шматочок.

Як святкують Хелловін у Великобританії

До Дня всіх святих в Британії прикрашають старовинні замки і маєтки і проводять екскурсії, де туристів лякають страшними історіями про привидів і декораціями. Заведено збиратися в пабах на свято і пити ель. Також англійці ворожать на багатті: кидають туди камінчики і розглядають візерунок полум'я.

Традиції Хелловіну в Німеччині

Рецепти на Хеллоуїн для дітей і дорослих: перелік оригінальних страв до святаНімці готуються до святкування Хелловіну заздалегідь. З вересня в магазинах продаються костюми і декор для свята. Будинки заздалегідь прикрашають гірляндами і опудалами. Як і в інших країнах, прийнято вирізати гарбузові ліхтарі, а з м'якоті готують святкові страви.

Також в період Хелловіну дуже популярним серед туристів стає місто Дармштадт, в якому знаходиться знаменитий замок Франкенштейна.

Як зустрічають свято китайці

Традиції Хелловіну в різних країнах / фото ua.depositphotos.com

У Китаї на Хелловін проводять Фестиваль голодних духів, на якому заблудлим душам підносять різні подарунки і частування. Китайці вірять, що на Хелловін  нещасливі за життя душі повертаються в наш світ, тому їх намагаються задобрити.

Часто в Китаї пускають ліхтарики по річці або запускають їх в повітря, щоб освітити душам шлях додому. Китайці підсвічують вікна, щоб духи їхніх рідних могли відвідати будинок. Біля фотографій померлих близьких ставлять їжу і воду.