Європейський мовний союз (EBU) заявив, що у Грузії та Азербайджану "було виявлено певні неправильні схеми голосування" під час "Євробачення 2022", передає УНН із посиланням на "Новости Грузия".

Результати голосування національних журі було визнано підозрілими та замінено на "агрегований результат".

Йдеться також про голосування Чорногорії, Польщі, Румунії та Сан-Марино.

"EBU вкрай серйозно ставиться до будь-яких спроб маніпулювання голосуванням на конкурсі і має право відкликати такі голоси відповідно до Офіційних інструкцій з голосування, незалежно від того, чи можуть такі голоси вплинути на результати та/або результат", — йдеться у заяві Мовного союзу.

Також зазначається: "щоб відповідати Інструкції з голосування Конкурсу, EBU працював зі своїм партнером з голосування, щоб розрахувати сукупний результат, що заміщує, для кожної зацікавленої країни як у другому півфіналі, так і в Гранд-фіналі (розраховується на основі результатів інших країн з аналогічним голосуванням)".

Грузія та Азербайджан висловлювали подив, що організатори "Євробачення" за підрахунком результатів голосування національних журі назвали не ті дані. Обидві країни заявили, що їхні журі дали найвищий бал — 12 Україні, а не Великій Британії, як зазначено у підсумкових таблицях конкурсу.

З ранку спеціальну заяву з цього приводу зробив Громадський мовник Грузії.

Нову заяву Європейського мовного союзу про усунення журі в Грузії поки що не коментували.

Азербайджанські ЗМІ, у свою чергу, повідомляють, що під час голосування у фіналі, коли дійшла черга Азербайджану, було сказано, що через технічні проблеми результати озвучуватиме не телеведуча Нармін Салманова, а представник Європейського союзу мовників. Ним були названі цифри, що не збігаються з позицією азербайджанського журі.