У законопроекті йдеться про об'єднання ділянок різних власників. Допускається навіть примусове укрупнення - це можуть зробити через суд.
 

Кабінет Міністрів схвалив законопроект про внесення змін до закону про консолідацію земель сільгосппризначення. Документ передбачає зміни, які можуть означати скасування права українців на безкоштовні 2 га землі. Про схвалення законопроекту повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан в Telegram в середу, 21 квітня.
 
Законопроектом пропонується внести зміни до закону Про особисте селянське господарство - пропонують прибрати частину ст.5 про те, що для ведення особистого сільського господарства використовуються передані у власність 2 га землі, на які відповідно до законодавства мають право всі українці.
 
Це рішення уряду має підтримати Верховна Рада.
 
Також у законопроекті мова йде про об'єднання ділянок різних власників. При цьому допускається навіть примусове укрупнення - якщо власник невеликого паю не захоче добровільно продати його чи обміняти, це можуть зробити через суд.
 
"У зв'язку з впровадженням в Україні з 1 липня 2021 року ринкового обігу земель сільгосппризначення виникає необхідність встановлення правил про примусову консолідацію на основі прав власності", - ідеться в пояснювальній записці.
 
У разі прийняття закону під примусове укрупнення можуть потрапити ті, хто має пай, але не обробляє його. Тобто мова йде про так звані "кинуті" ділянки, зокрема державної і комунальної форми власності. Якщо фермер виявить таку по сусідству зі своїм паєм, він може вимагати від власника продати її або обміняти, зокрема через суд.