Закон передбачає штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за відмову від габаритно-вагового контролю.
 

Верховна Рада схвалила штрафи за відмову від габаритно-вагового контролю. Відповідний законопроект №3743 був прийнятий у другому читанні голосами 257 нардепів, повідомляє РБК-Україна у вівторок, 29 червня.
 
Зазначається, що закон передбачає штраф у розмірі трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тисяча гривень) за відмову від габаритно-вагового контролю, а також за невиконання водіями, які перевозять пасажирів і / або вантажі, вимоги про зупинку.
 
Порушення під час внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або в інші визначені законодавством документи на вантаж каратимуть адмінстягненнями в розмірі трьох тисяч таких мінімумів (51 тисяча гривень).
 
Крім того, порушення правил проїзду великогабаритних та великовагових автомобілів тягне за собою штраф у розмірі:

  • 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 гривень, у чинному законі така ж сума) - в разі перевищення габаритно-вагових норм від 5% до 10% включно;
  • тисячі таких мінімумів (17 тисяч гривень) - у разі перевищення габаритно-вагових норм більш ніж на 10%, але не більш ніж на 20%;
  • 2 тисяч мінімумів (34 тисячі гривень) - в разі перевищення габаритно-вагових норм більш ніж на 20%, але не більш ніж на 30%;
  • 3 тисяч мінімумів (51 тис гривень) - в разі перевищення габаритно-вагових норм більш ніж на 30%.

Підставою для звільнення від такої відповідальності є наявність дозволу на проїзд по дорогах транспорту, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.
 
Нагадаємо, 3 червня в Україні посилили відповідальність за перевантажений транспорт. Тоді парламент схвалив у другому читанні відповідний законопроект №3742. А напередодні президент Володимир Зеленський підписав цей закон.