Звинувачення міністра оборони росії сергія шойгу щодо “брудної бомби” направлені на дискредитацію нашої держави, а також партнерів, які постачають нам зброю.

Про це в коментарі УНН розповів політолог Володимир Воля.

«Заява шойгу виглядає як багатоцільова. У першу чергу вона спрямована на дискредитацію України перед світовим суспільством. І фактично ця “карусель” телефонних дзвінків шойгу міністрам оборони трьох ядерних держав, а також Туреччині, яка постачає "Байрактари". Швидше за все, це було такою виставою з боку росії, що Україна займається тероризмом, і спроба виставити партнерів України, хто постачає зброю, у непристойному світлі. Але у світі навряд чи хтось в це повірить, окрім тих держав, які на Генасамблеї ООН голосували проти резолюцій, що закликали росію припинити війну і вивести свої війська з української території. Єдине, що Китай може зачепитися за формулювання і сказати, що необхідне розслідування. Ховаючись за позицією своєї нейтральності і неупередженості, інколи Китай переграє. Проте, я вважаю правильним, що з українського боку запропонували направити спостерігачів і почати розслідування на території України, з огляду на 4-й пункт Будапештського меморандуму», – розповів Воля.

Окрім того, зі слів політолога, заява розрахована і на внутрішню російську аудиторію, а також людей, що сприймають політичні реалії так само, як і росіяни: країни СНД і російські мігранти на Заході. Тобто, перша ціль, як вважає політолог, – пропагандистська.

«Що стосується цілей другого порядку, то певною мірою це можна співставити з подіями минулого року, коли в жовтні росія почала навчання, а в листопаді і в грудні висувала умови, представляючи Україну як загрозу для росії. Цілком можливо, що зараз росія розпочала кампанію для виправдання в майбутньому якогось військового удару або по окремих об’єктах на території України, або навіть обмеженого ядерного удару. Начебто, що Україна – держава-терорист, і тому звернулися до ядерних країн, ті не захотіли покарати Україну, а значить росії нічого не залишалося, як самій розбиратися з “київським режимом”. Цілком можливо, що це початок інформаційної підготовки до якоїсь військової акції. Вони назвали Жовті Води, можуть туди декількома ракетами поцілити, чи спробувати по Києву – "центру прийняття рішень", як вони кажуть. Але удар по Києву, місту-мільйоннику, буде величезною гуманітарною катастрофою. Це фактично оголошення війни світу, тобто, війна вийде на такий рівень і може стати світовою за кількістю реальних учасників, які задіяли свої військові підрозділи», – зазначив Воля.

Ще одна ціль заяв – залякування російського суспільства, що навколо підступні вороги, які володіють значно силою. Тобто, збільшуючи образ ворога, російська влада може спробувати консолідувати росіян, уникнувши таким чином масових протестів.

«Я не думаю, що за допомогою таких речей можна перекрити і виправдати поразки на фронті, виправдати. Але є заяви про будівництво оборони в білгородській, курській областях, що українські війська хочуть підірвати Каховську дамбу. В цей ряд можна додати і “брудну бомбу”. Тому зараз головна загадка полягає в тому, чи це інформаційна кампанія, спрямована на виправдання удару, чи це просто маскування слабкості і спроба за рахунок медійної картинки з лініями оборони і обвинуваченнями в ядерному тероризмі залякати російське суспільство, щоб воно не бунтувало», – додав політолог.

Нагадаємо, 

шойгу почав розповідати про "брудну бомбу" України. У Києві назвали заяви рф брехнею та абсурдом.

Президент України Володимир Зеленський потролив міністра оборони рф і його "телефонну карусель", а також, відповідаючи на заяви про "брудну бомбу" України, наголосив, що всі "розуміють, хто є джерелом усього брудного".

Після телефонних дзвінків міністра оборони росії сергія шойгу своїм колегам у Великій Британії, США, Франції та Туреччині, в яких той попереджав про те, що Україна нібито готується підірвати "брудну бомбу" і звинуватити в цьому росію, три з цих країн, Велика Британія, США та Франція випустили спільну заяву, де відкинули звинувачення.