Про зникнення голови громадської організації "Білоруський дім в Україні" Віталія Шишова стало відомо 2 серпня. На наступний день, 3 серпня, його знайшли повішеним в одному з київських парків.

В Національній поліції заявили, що розпочали кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Слідчі перевірятимуть всі версії, в тому числі версію вбивства, замаскованого під суїцид. 

Вся ця історія підіймає кілька питань: Наскільки ефективно працюють українські спецслужби? І чи може громадянин нашої країни або особа, що попросила політичного притулку, почуватися у безпеці, перебуваючи на території України? 

Українські спецслужби протягом 30 років виконували лише п'ять функцій

Українські спецслужби протягом 30 років виконували лише п'ять функцій. І це зовсім не ті, що прописані в українському законодавстві. 

Перша - функція самозбереження. Спецслужба намагалася зберегти честь мундира і контору заради контори. 

Друга - робота на владу, причому байдуже, яку саме - чи то на Кравчука, чи то на Кучму, чи то на Ющенка, чи то на Януковича, Порошенка. Тобто спецслужби виконують функцію обслуговування інтересів влади. 

Третя - забезпечення особистих фінансових інтересів. Українські спецслужби задіяні у дуже багатьох фінансових оборудках. 

Четверта - робота заради української держави. Є певна частина працівників спецслужб, які йшли на цю роботу, аби служити українській державі і діяти в її інтересах. 

П’ята - робота на російську державу. Оскільки свого часу КДБ була просто перейменована на СБУ, там залишилися і зв'язки, і структури, пов'язані з Москвою. Інакше у нас не було б прецеденту, що понад 90% особового складу СБУ в Автономній Республіці Крим порушили присягу і перейшли на бік ворога. Очевидно, що це було не одномоментне рішення. Ми можемо сперечатися, який відсоток таких працівників спецслужб в інших областях України, але підозрюю, що він - не нульовий.

Спецслужба - це структура, діяльність якої не піддається аналізу та контролю в умовах України

За моїми спостереженнями, з часів СРСР і за незалежності України працівниками спецслужб активно насичуються громадські організації та політичні партії, і фактично вони всі зараз перебувають під контролем СБУ та з її агентурою. 

З натяжкою можна говорити, що здійснення протидії закордонним спецслужбам включається у четверту функцію - роботу на Україну. Чотири інші функції легко можуть заперечувати цю роботу або, навпаки, стимулювати. 

Спецслужба - це структура, діяльність якої не піддається аналізу та контролю в умовах України. Спецслужби пронизують усю політичну систему в Україні, причому не менше, ніж у Росії. Тож варто пам’ятати, що інтереси захисту безпеки української держави і громадян для української спецслужби завжди були лише однією з п’яти функцій. 

Олександр Доній, політичний аналітик, голова Центру досліджень політичних цінностей, колишній народний депутат України, голова мистецького об'єднання "Остання барикада"